Film inspirowany prawdziwą, niezwykłą historią prezydenta Francji Françoisa Mitteranda i jego szefa kuchni w spódnicy. Hortense Laborie, mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję nie do odrzucenia. Obejmuje stanowisko osobistego kucharza prezydenta i przejmuje odpowiedzialność za menu w Pałacu Elizejskim. Pomimo zazdrości kolegów po fachu, którzy nie życzą nowej szefowej najlepiej, dzięki sile swojego charakteru Hortense szybko zyskuje autorytet. Przygotowywane przez nią potrawy trafiają nie tylko do podniebienia, ale i do serca prezydenta. Na szczytach władzy na prezydencką kucharkę czeka jednak wiele pułapek.
Przez dwa lata gotowała w Pałacu Elizejskim dania dawnej, często zapomnianej już francuskiej kuchni domowej ku radości i zadowoleniu prezydenta Francji i wąskiego grona jego gości. Przez cały ten czas, w gęstniejącej atmosferze niechęci a nawet nienawiści, walczyła o swoją zawodową niezależność z kucharzami Pałacu Elizejskiego, którzy poczuli się urażeni w swych zawodowych ambicjach. Załogę kuchni pałacowej stanowili sami mężczyźni, przedstawiciele francuskiej Marynarki Wojennej. Po dwóch latach wojen podjazdowych gospodyni z Dordonii poddała się. A na kurację skołatanych nerwów udała się na Antarktydę, gdzie przez kolejne 14 miesięcy gotowała dla francuskich polarników.
Piotr Adamczewski, Gotuj się! („Polityka”)