repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2012.

Król świń

King of Pigs / Dwae-ji-ui wang

reż. Yeon Sang-ho

czas: 97’
produkcja: Korea Południowa 2011
obsada: Oh Jung-se, Yang Ik-june, Kim Hye-na
język: koreański
nagrody: Pusan IFF 2011 - DGK Award, Movie Collage Award, Netpac Award; Fantasia IFF 2012 –nagroda główna
scenariusz: Yeon Sang-ho
montaż: Lee Yeon-jeong, Yeon Sang-ho
muzyka: Eom Been

Kameralny dramat psychologiczny Yeona Sang-ho stylem animacji przypomina raczej mroczne, apokaliptyczne anime Japończyków z Group TAC, niż pełne koloru opowieści ze Studia Ghibli. Nic dziwnego, skoro tematem filmu jest utrata niewinności, symboliczna inicjacja do życia w świecie pełnym niesprawiedliwości i przemocy pod każdą postacią. Bohaterowie Króla świń, przyjaciele ze szkolnej ławy – biznesmen Kyung-min i niespełniony pisarz Jong-suk – spotykają się po 15 latach. Nad kieliszkiem wódki ryżowej wspominają dawne czasy, które położyły się cieniem na ich dorosłym życiu. Ośmieszani i gnębieni przez szajkę uczniów z bogatych rodzin, bezradni wobec szkolnej fali, znaleźli wtedy obrońcę w osobie fascynującego dziwaka Chula. W opuszczonym domu na przedmieściach Chul wyłożył im swoje życiowe credo – żeby zwyciężać zło, trzeba je w sobie zaszczepić, trzeba stać się złym do szpiku kości. Chul zostaje „królem świń”, nieustraszonym przywódcą mentalnej rebelii, który zechce złożyć samego siebie na ofiarnym ołtarzu. Nowi przyjaciele będą jego pomocnikami.     

Agnieszka Szeffel

Yeon Sang-ho

(ur. 1978, Korea Płd.) Twórca animacji, skończył wydział malarstwa Sangmyoung University, założył Studio DadaShow, jego krótkie metraże były pokazywane na prestiżowych festiwalach animacji. Jest autorem klipu, reklamującego festiwal filmowy w Pusan w 2010 r. Król świń to jego pełnometrażowy debiut.

Filmografia

2006 The Hell: Two Kinds of Life (kr. m.)

2008 Love is Protein (kr. m.)

2011 Król świń / Dwae-ji-ui wang / King of Pigs

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!