repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
27 maja / pn
28 maja / wt
29 maja / śr
30 maja / cz
plakat

Challengers

reż. Luca Guadagnino

czas: 131’
produkcja: USA 2024
obsada: Zendaya, Mike Faist, Josh O'Connor
język: angielski

gatunek: dramat

Opis:

Wizjonerski twórca Luca Guadagnino przedstawia Challengers z Zendayą w roli Tashi Duncan, która jako złote dziecko tenisa, w wyniku kontuzji, została bezkompromisową trenerką...na korcie i poza nim. Jej mąż (Mike Faist – West Side Story) jest mistrzem, który przeżywa zawodowy kryzys. Tashi postanawia przywrócić mu dawną chwałę, ale oboje czeka niespodzianka, kiedy przeciwnikiem okazuje się inny przebrzmiały czempion Patrick (Josh O’Connor – The Crown) – jego były najlepszy przyjaciel i dawny chłopak Tashi. Kiedy przeszłość zderza się z teraźniejszością, a napięcie sięga zenitu, Tashi musi zadać sobie pytanie, jaka będzie cena tej wygranej?

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.

Wybrana filmografia

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!