repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
27 kwi / so
29 kwi / pn
30 kwi / wt
1 maja / śr
2 maja / cz
plakat

Kobieta z...

Woman Of

reż. Małgorzata Szumowska, Michał Englert

czas: 132’
produkcja: Polska, Szwecja 2023
obsada: Małgorzata Hajewska, Joanna Kulig, Mateusz Więcławek, Bogumiła Bajor
język: polski

gatunek: dramat

Opis:

Nowy film Małgorzaty Szumowskiej i Michała Englerta, który swoją światową premierę miał na Festiwalu w Wenecji. Aniela Wesoły prowadziła zwyczajne życie – dorastanie w małym miasteczku, praca, miłość, ślub, rodzina. Jednak nigdy nie mogła być w pełni sobą – Aniela urodziła się w męskim ciele. Jakich dokona wyborów? Czy będzie gotowa poświęcić wszystko, by móc żyć normalnie i bez strachu? Historia jej drogi do korekty płci to inspirująca, trudna i zarazem czuła opowieść o walce o siebie, trudach rodzicielstwa, skomplikowanych relacjach z rodziną i otoczeniem, ale też o pięknie prawdziwej bliskości.

Oglądaj i Porozmawiaj z nią – 18 kwietnia zapraszamy na pokaz specjalny filmu połączony ze spotkaniem z reżyserką Małgorzatą Szumowską. 

Małgorzata Szumowska

Małgorzata Szumowska

Urodziła się w 1973 r. w Krakowie.Reżyserka i scenarzystka filmów fabularnych oraz dokumentalnych. Dwa lata studiowała historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim, w 1998 r. ukończyła Wydział Reżyserii PWSFTViT w Łodzi. W 2001 r. została członkiem Europejskiej Akademii Filmowej. Córka Doroty Terakowskiej i Macieja Szumowskiego, siostra reżysera filmów dokumentalnych, Wojciecha Szumowskiego.

Wybrana filmografia:

1997 Cisza (kr.m.)

2000 Szczęśliwy człowiek / Happy Man

2004 Ono / Stranger

2005 Mój tata Maciek (dok.)

2005 Solidarność, solidarność (współreż.)

2007 A czego tu się bać? / Nothing to Be Scared of (dok.)

2008 33 sceny z życia / 33 Scenes from Life

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!