repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

15 mar / pt
plakat

Lepsze jutro

A Brighter Tomorrow / Il sol dell'avvenire

reż. Nanni Moretti

czas: 95’
produkcja: Włochy, Francja 2023
obsada: Jerzy Stuhr, Mathieu Amalric, Nanni Moretti
język: włoski, francuski, angielski

gatunek: komedia

Widzowie 190 krajów łączcie się!

Przezabawny powrót zdobywcy Złotej Palmy Nanniego Morettiego Lepsze jutro już w styczniu w kinach w całym kraju. W gwiazdorskiej obsadzie m.in. Jerzy Stuhr.

Pogubiony życiowo reżyser Giovanni próbuje ukończyć swój najambitniejszy projekt od lat - cyrkowy film historyczny. Na drodze napotyka się jednak na wciąż nowe przeszkody - oszukującego producenta, córkę związaną z dużo starszym mężczyzną, kłótnie i romanse wśród aktorów, czy oczekiwania Netflixa. Spodziewajcie się licznych wybuchów śmiechu, a także chwil na zadumę. Prosto z konkursu głównego festiwalu w Cannes, gdzie zachwycili publikę na nasze ekrany tanecznym krokiem wejdą: Nanni Moretti (Habemus Papam - mamy papieża, Pokój syna), Jerzy Stuhr, Mathieu Amalric (Motyl i skafander), Silvio Orlando (Młody papież), Margherita Buy (Pierwszy dzień mojego życia).

Nanni Moretti

Urodził się w 1953 roku w Rzymie. Jeden z najbardziej znanych reżyserów i aktorów włoskich średniego pokolenia. W latach 70. należał do reprezentacji juniorów Włoch w wodnym polo. Po maturze kupił kamerę Super 8 i zaangażował się w ruch kina amatorskiego. Zdobył rozgłos w kraju jako autor filmów Jestem samowystarczalny i Oto Bombo. Międzynarodową sławę zapewnił mu obraz Dziennik intymny. W 2001 roku zdobył canneńską Złotą Palmę za obraz Pokój syna.

Wybrana filmografia

1976 Jestem samowystarczalny / Io sono un autarchico / I Am Self Sufficient

1978 Oto Bombo / Ecce Bombo

1981 Złote sny / Sogni d’oro / Golden Dreams

1985 Idźcie, ofiara spełniona / La messa è finite / The Mass Is Dead

1993 Dziennik intymny / Caro diario / Dear Diary

2001 Pokój syna / La stanza del figlio / The Son’s Room

2006 Kajman / Il Caimano / The Caiman

2008 Cichy chaos / Caos calmo / Quiet Chaos

2011 Habemus Papam – mamy papieża / Habemus Papam / We Have a Pope

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!