repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

jutro
26 lut / pn
27 lut / wt
28 lut / śr
plakat

Priscilla

reż. Sofia Coppola

czas: 110’
produkcja: USA 2023
obsada: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post
język: angielski

gatunek: biograficzny, dramat

Opowieść tkana z marzeń i złudzeń, w której każdy uśmiech ma swoją cenę. Sofia Coppola (Między słowami, Przekleństwa niewinności) przedstawia Priscillę Presley, która szuka swojego głosu u boku legendy sceny. Kiedy młodziutka Priscilla spotyka Elvisa, on jest już gwiazdą rock-and-rolla. W ich niewielu wspólnych chwilach staje się dla niej kimś zupełnie nieoczekiwanym: pierwszą wielką miłością, sprzymierzeńcem w samotności i wrażliwym najlepszym przyjacielem. Jednak z czasem jej życie przypudrowane i przykryte toną różu zmienia się w złotą klatkę, a w słowa You were always on my mind wkrada się fałsz. 

Sofia Coppola

Urodzona w 1971 roku w Nowym Jorku. Najmłodsze dziecko Francisa Forda Coppoli. Jako niemowlę występowała w filmach ojca (m.in. w scenie chrztu w pierwszej części Ojca chrzestnego). Pierwszą rolę poza kręgiem rodzinnym zagrała u Tima Burtona w filmie Frankenweenie (1984). Jej najbardziej znaną rolą pozostaje ta, za którą najbardziej ją krytykowano: Mary Corleone w Ojcu chrzestnym III (Złota Malina 1990). Po tym filmie postanowiła zakończyć karierę aktorską. Dekadę później prezentuje swój debiut reżyserski, Przekleństwa niewinności, i zbiera sporo pozytywnych recenzji. W 2003 roku jej drugi film, Między słowami, jest rewelacją roku, a Coppola zostaje trzecią w historii kobietą (i pierwszą Amerykanką) nominowaną do Oscara za reżyserię. Kolejny film, Maria Antonina, podzielił krytyków, ale już najnowsze jej dzieło, Somewhere. Między miejscami, zdobyło Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji.

Filmografia

1998 Lick the Star (kr. m. / short)

1999 Przekleństwa niewinności / The Virgin Suicides

2003 Między słowami / Lost in Translation

2006 Maria Antonina / Marie Antoinette

2010 Somewhere. Między miejscami / Somewhere

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!