repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

2 gru / pt
plakat

Bohater

Ghahreman

reż. Asghar Farhadi

czas: 127’
produkcja: Francja, Iran 2021
obsada: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadre Orafaiy, Sarina Farhadi
język: perski

gatunek: dramat, thriller

Dwukrotny zdobywca Oscara (za Rozstanie i Klienta) powraca do rodzinnego Iranu i czerpiąc z lokalnego kontekstu, tka kolejną uniwersalną, przejmującą przypowieść.

Rahim wychodzi na krótką przepustkę z więzienia, gdzie odsiaduje wyrok za długi. Ma ledwie dwa dni na przekonanie wierzyciela, by ten darował mu część należności. Najwyraźniej los mu sprzyja, bo w ręce mężczyzny nieoczekiwanie trafia torba pełna złotych monet. Kiedy „Bohater” zrozumie, że brzęczący pakunek zawierał także pokusy, niechcianą sławę i wyroki serwowane przez anonimowy tłum, będzie już za późno, by zatrzymać spiralę dramatycznych wydarzeń.

Nagrodzony Grand Prix na festiwalu w Cannes Bohater to nie tylko powrót irańskiego reżysera do ojczyzny, ale i do mistrzowskiej formy. Farhadi wyśmienicie dozuje emocje, tworząc film wyczulony na psychologiczne niuanse, a zarazem o rozmachu przypowieści. Jak nikt umie połączyć dylematy charakterystyczne dla kina moralnego niepokoju z sięgającym zenitu napięciem rodem z thrillera czy kryminału. Intymna, jednostkowa historia jest dla niego doskonałą okazją, by na ekranie odmalować całą sieć rozmaitych rodzinnych czy społecznych zależności. 

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.

Wybrana filmografia

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!