repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

24 lis / cz
plakat

Do ostatniej kości

Bones and All

reż. Luca Guadagnino

czas: 130’
produkcja: Włochy, USA 2022
obsada: Timothée Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance, Michael Stuhlbarg, Chloë Sevigny
język: angielski

gatunek: dramat, horror, USA
sugerowana kategoria wiekowa: 18+

Do ostatniej kości to opowieść o pierwszej miłości między Maren (Taylor Russell), młodą kobietą, uczącą się, jak przetrwać na marginesie społeczeństwa, a Lee (Timothée Chalamet), porywczym wyrzutkiem i włóczęgą. W czasie wspólnej odysei na dystansie tysiąca mil poznają boczne drogi, ukryte zaułki i rozmaite pułapki Ameryki epoki Ronalda Reagana. Pomimo wysiłków, nie mogą jednak uciec od tragicznej przeszłości. Ostatecznie będą musieli zdecydować, czy ich uczucie jest w stanie pokonać ich odmienność.

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.

Wybrana filmografia

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!