repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
plakat

Io

Eo

reż. Jerzy Skolimowski

czas: 86’
produkcja: Polska, Włochy 2022
obsada: Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo, Mateusz Kościukiewicz, Tomasz Organek
język: polski

gatunek: dramat obyczajowy

Zapierająca dech w piersiach odyseja, porywające kinowe doświadczenie i nakręcony z imponującym rozmachem obraz współczesnego świata. Film Jerzego Skolimowskiego stał się sensacją festiwalu w Cannes, skąd wyjechał z Nagrodą Jury. Opowieść o nas samych, odbijających się w oczach pewnego osiołka, zachwyciła artystyczną brawurą i młodzieńczą energią, choć firmuje ją swoim nazwiskiem 84-letni mistrz europejskiego kina. Podróż, w jaką zabiera nas Skolimowski, wiedzie przez całą Europę: od cyrku przez stadiony i parkingi dla tirów, po pałace. Od głupoty, przez przemoc, po przebłyski dobra i solidarności. Dzieło, które łączy realistyczne i wizjonerskie, przyziemne i metafizyczne, krytyczne i empatyczne; swoim rozmachem przypomina najwspanialsze obrazy Hieronima Boscha i Pietera Bruegla. W podróży towarzyszą bohaterowi m.in. Sandra Drzymalska, Mateusz Kościukiewicz i Isabelle Huppert.

Jerzy Skolimowski

Urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. wyreżyserował ponad 20 filmów. Tworzył w Polsce (Rysopis, Walkower, Bariera), Belgii (Start), Wielkiej Brytanii (Na samym dnie, Fucha) i Stanach Zjednoczonych (Latarnik). W 2008 roku Czterema nocami z Anną powrócił do Polski i do kina w mistrzowskim stylu. Essential Killing został nagrodzony na festiwalach m.in. w Wenecji i Gdyni.

Filmografia

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

2010 Essential Killing

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!