repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

5 kwi / wt
plakat

Piknik pod Wiszącą Skałą

Picnic at Hanging Rock

reż. Peter Weir

czas: 110’
produkcja: Australia 1975
obsada: Rachel Roberts, Vivean Gray, Helen Morse
język: angielski, francuski

gatunek: dramat

Kultowy thriller metafizyczny mistrza światowego kina. 14 lutego 1900 roku, dzień świętego Walentego. Grupa uczennic ze szkoły dla panien w Appleyard bierze udział w pikniku przy Wiszącej Skale – lokalnej atrakcji turystycznej w pobliżu góry Macedon w stanie Victoria. W godzinach popołudniowych cztery z nich odłączają się od grupy, by z bliska obejrzeć kamienny masyw. Powraca tylko jedna. Pozostałe, tak jak i idąca za nimi nauczycielka matematyki, znikają na zawsze bez śladu. Kino niezwykłej atmosfery.

Wykład "Kino Antypodów" poprowadzi mgr Adam Kruk.

Peter Weir

Peter Wier urodził się w 1944 roku w Sidney, studiował sztukę i prawo na tamtejszym uniwersytecie. Początkowo pracował w telewizji, w tym czasie robił też już pierwsze filmy eksperymentalne i dokumenty. W 1974 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut - kultowe Samochody, które zjadły miasto Paryż. Następnie osiągnąl międzynarodowy sukces filmem Piknik pod Wiszącą Skałą. Po tym jak zrealizował kilka uznanych filmów w Australii, zaczął karierę w Hollywood. Tam robił filmy przeznaczone dla szerszej widowni, m.in.: Świadek, Wybrzeże Moskitów, Stowarzyszenie Umarłych Poetów, Zielona karta, Bez lęku, Truman Show i Pan i władca: na krańcu świata.

Filmografia:

1974 Samochody, które zjadły Paryż / The Cars That Ate Paris

1975 Piknik pod Wiszącą Skałą / Picnic at Hanging Rock

1977 Ostatnia fala / The Last Wave

1981 Gallipoli

1982 Rok niebezpiecznego życia / The Year of Living Dangerously

1985 Świadek / Witness

1986 Wybrzeże Moskitów / The Mosquito Coast

1989 Stowarzyszenie Umarłych Poetów / Dead Poets Society

1990 Zielona karta / Green Card

1993 Bez lęku / Fearless

1998 Truman Show / The Truman Show

2003 Pan i władca: Na krańcu świata / Master and Commander: The Far Side of the World

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!