repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

14 cze / wt

Dzikość serca

Wild at Heart

reż. David Lynch

czas: 124’
produkcja: USA 1990
obsada: Nicholas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe

gatunek: kryminał, romans

Kultowy film w reżyserii Davida Lyncha, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes. Sztandarowy przykład "kina postmodernistycznego". Po odbyciu w  zakładzie resocjalizacyjnym wyroku za zabójstwo Sailor Ripley (przebojowy Nicholas Cage) wraca do swej wielkiej miłości, Luli. Matka dziewczyny, Marietta, zdecydowanie przeciwna temu związkowi, nakłania swojego wieloletniego kochanka i prywatnego detektywa Farraguta, aby wytropił Sailora i Lulę, którzy udali się na południe do Nowego Orleanu. Jednocześnie zleca to samo zadanie handlarzowi narkotyków Santosowi, który z kolei wynajmuje do tego zadania odrażającego typa Bobby'ego Peru.

Wykład "Postmodernizm filmowy" poprowadzi mgr Piotr Czerkawski.

David Lynch

David Lynch

Urodził się w 1946 r. Debiutował niezależną Głową do wycierania. Człowiek słoń przyniósł mu zaufanie Hollywood, stracone Diuną - zmontowaną bez udziału reżysera. Twórca rozpoznawalnego stylu, zdefiniowanego przez filmy Blue Velvet i Dzikość serca (Złota Palma w Cannes), w których opracował klasyczne tematy filmowe, stając się jednym z najważniejszych twórców filmowego postmodernizmu. Komercyjny sukces odniósł nowatorskim serialem telewizyjnym Miasteczko Twin Peaks. Do końca lat 90. Lynch równolegle pracował w telewizji i filmie, dla kina zrealizował Zagubioną autostradę i nietypowy dla siebie "tradycyjny" dramat Prosta historia. W Mulholland Drive i Inland Empire kontynuuje eksperymenty z filmową narracją.

Filmografia:

1971 Głowa do wycierania / Eraserhead

1980 Człowiek słoń / The Elephant Man

1984 Diuna / Dune

1986 Blue Velvet

1990 Dzikość w sercu / Wild at Heart

1996 Zagubiona autostrada / Lost Highway

2001 Mulholland Drive / Mulholland Dr.

2006 Inland Empire

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!