repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

10 maja / wt
plakat

Diuna

Dune

reż. Denis Villeneuve

czas: 155’
produkcja: USA, Kanada 2021
obsada: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac
język: angielski

gatunek: sci-fi, przygodowy

Ekranizacja legendarnej powieści Franka Herberta w reżyserii nominowanego do Oscara Denisa Villeneuve’a (Nowy początek, Blade Runner 2049) przenosi widzów do wypalonego słońcem, pustynnego krajobrazu najniebezpieczniejszej planety we wszechświecie: Arrakis. To właśnie tu rozegra się walka o dostęp do niewystępującej nigdzie indziej substancji, która wyzwala w ludziach ich największy potencjał. Na czele walczącego ludu stanie Paul Atryda (w tej roli Timothée Chalamet), przybyły na planetę, by ratować swoją rodzinę.

Wykład "Kino Nowej Przygody" poprowadzi prof. Krzysztof Kornacki.

Denis Villeneuve

Denis Villeneuve

Urodził się w 1967 r. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę projektem Course destination monde - 20 pięciominutowych klipów o podróżach po całym świecie. Jego poruszająca krótkometrażówka REW FFWD była wyświetlana na festiwalach na całym świecie i zdobyła wyróżnienie jury w Locarno. Pełnometrażowy debiut Villeneuve'a, Un 32 août sur terre miał premierę na festiwalu w Cannes. Jego następny obraz, Maëlstrom, zdobył liczne nagrody na festiwalach na całym świecie, m.in. nagrodę FIPRESCI na Berlinale.

Wybrana filmografia:

1994 REW FFWD (dok. / doc., kr.m. / short)

1998 Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth

2000 Maelström

2006 120 Seconds to Get Elected (kr.m. / short)

2008 Next Floor (kr.m. / short)

2009 Politechnika / Polytechnique

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!