repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
22 sty / so
29 sty / so
3 lut / cz
9 lut / śr
12 lut / so
13 lut / nd
plakat

Belfast

reż. Kenneth Branagh

czas: 98’
produkcja: Wielka Brytania 2021
obsada: Jude Hill, Lewis McAskie, Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench, Ciarán Hinds
język: angielski

gatunek: dramat

Nieważne jak daleko pojedziesz, nigdy nie zapomnisz, skąd pochodzisz. Nagrodzony Złotym Globem najnowszy film nominowanego do Oscara Kennetha Branagha, to list miłosny do rodzinnego miasta, a zarazem niezwykle osobista opowieść o dzieciństwie dziewięcioletniego chłopca przypadającym na pełen zgiełku rok 1969. To właśnie wtedy Irlandię przeszywa wojenny konflikt, a mieszkańców Belfastu zaczyna dzielić znacznie więcej niż ulice miasta. Zamieszki i społeczne napięcia obserwujemy oczami Buddy’ego, którego głowę wciąż dużo bardziej zaprzątają beztroskie myśli. Jednak narastający wokół niepokój wdziera się również w jego codzienność - chłopiec próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości, szukając drobnych radości i pokrzepienia w międzypokoleniowej rodzinie. W obsadzie występują nominowana do Złotego Globu Caitriona Balfe, zdobywczyni Oscara® Judi Dench oraz Jamie Dornan, Ciaran Hinds i dziesięcioletni Jude Hill. 

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!