repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

13 gru / pn
plakat

Peggy Sue wyszła za mąż

Peggy Sue Got Married

reż. Francis Ford Coppola

czas: 103’
produkcja: USA 1986
obsada: Kathleen Turner, Nicolas Cage, Barry Miller, Catherine Hicks
język: angielski

gatunek: komedia, dramat, fantastyczny, romans

Peggy Sue przeżywa swoją pierwszą miłość... raz jeszcze!

Kathleen Turner w roli nominowanej do Oscara, a u jej boku Nicolas Cage i Jim Carrey. Refleksyjna komedia, w której Francis Ford Coppola opowiada o miłości, nieuchronności przeznaczenia i sztuce jego akceptacji.

Gdybyście mogli cofnąć czas, jak zmienilibyście swój los? To pytanie stanęło przed Peggy Sue, zrezygnowaną kobietą, będącą o krok od rozwodu. Nagle, straciwszy przytomność na przyjęciu z okazji dwudziestopięciolecia matury, z powrotem zostaje uczennicą liceum. Mogąc zmienić swą przyszłość, Peggy Sue decyduje się porzucić bezpieczną drogę, która nie dała jej szczęścia. Tym razem idzie za głosem namiętności, nie oglądając się na nic. Kiedyś Peggy Sue wyszła za mąż. Czy zrobi to i tym razem? Czy poślubi mężczyznę, który przed laty złamał jej serce?

Francis Ford Coppola

Dorastał na przedmieściach Nowego Jorku w rodzinie włosko-amerykańskiej. Jego ojciec był kompozytorem, matka aktorką. Skończył szkołę filmową i zaczął nie tylko reżyserować, ale też próbował sił w innych zawodach związanych z filmem. Po ukończeniu szkoły wojskowej i liceum, wstąpił na studia w Hosta College, gdzie tworzył scenariusze komedii muzycznych oraz reżyserował spektakle teatralne. W 1955 roku zaczął studia na wydziale filmowym Uniwersytetu Kalifornijskiego, a następnie został asystentem Rogera Cormana. Jako reżyser filmowy zadebiutował Obłędem. W 1969 roku założył firmę producencką American Zentrope. Międzynarodową sławę przyniosła Coppoli trylogia Ojciec chrzestny, opisująca dzieje mafijnej rodziny. Wspaniałym dokonaniem był także Czas Apokalipsy, uznawany za jedno z najświetniejszych i twórczych osiągnięć w dziedzinie adaptacji światowej literatury.

Wybrana filmografia

2009 Tetro

2007 Youth Without Youth

2001 Apocalypse Now, Redux

1997 The Rainmaker

1992 Dracula

1990 The Godfather III

1986 Peggy Sue Got Merried

1984 The Cotton Club

1979 Apocalypse Now

1974 Godfather II

1974 The Conversation

1972 The Godfather

1968 Finian's Rainbow

1963 The Terror

 

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!