repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
jutro
30 lis / wt
1 gru / śr
2 gru / cz
plakat

Psie pazury

The Power of the Dog

reż. Jane Campion

czas: 126’
produkcja: Wielka Brytania, Australia, USA, Kanada, Nowa Zelandia 2021
obsada: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Thomasin McKenzie, Keith Carradine
język: angielski

gatunek: dramat, romans, western

Dwaj bracia, właściciele dużego rancza w Montanie, stają przeciwko sobie, gdy George żeni się potajemnie z miejscową wdową.

Jane Campion

Jane Campion ma wśród twórców nowozelandzkich jedną z najsilniejszych pozycji na arenie międzynarodowej. Urodziła się w 1954 roku, ukończyła Australian Film Television and Radio School w jednym z pierwszych roczników tej szkoły. Jej krótkometrażowy debiut Peel został nagrodzony Złotą Palmą w swojej kategorii na festiwalu w Cannes w 1986 roku. W pełnym metrażu zadebiutowała filmem Sweetie, który również zdobył wiele nagród. Prawdziwe uznanie Campion zdobyła dzięki filmowi Anioł przy moim stole, a pozycję tę ugruntowała wraz z Fortepianem, który został nagrodzony Złotą Palmą w Cannes oraz trzema Oscarami. Późniejsze dzieła reżyserki - oparty na powieści Henry'ego Jamesa Portret damy, Święty dym z udziałem Harveya Keitela i Kate Winslet oraz thriller erotyczny Tatuaż - nie były już tak jednogłośnie okrzyknięte jako arcydzieła.

Wybrana filmografia:

1982 Peel (kr.m./short)

1983 Passionless Moments (kr.m./short)

1984 A Girl's Own Story (kr.m./short)

1989 Sweetie

1990 Anioł przy moim stole / An Angel at my Table

1993 Fortepian / The Piano

1996 Portret damy / The Portrait of a Lady

1999 Święty dym / Holy Smoke!

2003 Tatuaż / In the Cut

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!