repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
jutro
27 lip / wt
plakat

Po Złoto. Historia Władysława Kozakiewicza

reż. Ksawery Szczepanik

czas: 62’
produkcja: Polska 2020
obsada: Władysław Kozakiewicz

Historia życia legendarnego polskiego tyczkarza - Władysława Kozakiewicza. Na Igrzyskach Olimpijskich w Moskwie '80, Kozakiewicz na oczach milionów telewidzów toczy pasjonujący pojedynek z reprezentantem Związku Radzieckiego. W finale zdobywa złoto i pobija rekord świata, ale wyprowadzony z równowagi przez sowiecką publiczność pokazuje jej niesportowy, obraźliwy gest. "Wał" zostaje uznany za prowokację polityczną i życie naszego lekkoatlety z dnia na dzień odmienia się. Początkowo Kozakiewicz staje się… bohaterem narodowym - jego gest miliony Polaków odebrało jako symbol sprzeciwu wobec sowieckiej dominacji. „Kozak” zyskuje w kraju ogromną popularność i wpływy. Kiedy jednak przychodzi kryzys formy, zasłużonego tyczkarza dopadają wierni wobec komunistycznego reżimu działacze sportowi. Czy kochającemu ponad wszystko tyczkę i pragnącemu zawsze wygrywać skoczkowi uda się jeszcze wrócić na szczyt? 

Twórcy filmu dotarli do unikatowych materiałów archiwalnych, polskich i zagranicznych, by w porywający sposób opowiedzieć o spektakularnej karierze sportowej, za którą kryją się nie tylko chwile tryumfu, ale też łzy, gorycz i rozczarowania.  

Ksawery Szczepanik

Ksawery Szczepanik

Urodził się w 1978 r. w Warszawie. Scenarzysta i reżyser filmowy. Absolwent Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Stypendysta Nipkow Programm w Berlinie. Uczestnik programów Studio Prób i Ekran w Szkole Wajdy. Zainteresowania: dialog polsko-niemiecki, dialog polsko-żydowski, losy Polaków za granicą, blaski i cienie sławy. Pasjonat biegania. Tata Kornela.

Filmografia:

2020 Po złoto (dok.)

2012 Wielka ucieczka (dok.)

2009 Prawda, dobro i piękno. Film o Bohdanie Porębie (dok.)

2006 Czesław Story (dok.)

2005 Bohater naszych czasów (kr.m.)

2008 Kontrakt / The Contract (kr.m.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!