repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 25 marca 2021.

Zabij to i wyjedź z tego miasta

reż. Mariusz Wilczyński

czas: 88’
produkcja: Polska 2019
obsada: głosy: Krystyna Janda, Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Małgorzata Kożuchowska, Barbara Krafftówna, Mariusz Wilczyński, Andrzej Wajda, Anja Rubik

Najnowszy film Wilczyńskiego to przepełniony czułością dialog z duchami, blues na cześć przyjaźni, pieczołowite wskrzeszanie: ludzi, miejsc, dialogów, neonów, dźwięków, a nawet smużki papierosowego dymu. Autobiograficzny, przywołujący atmosferę peerelowskiego dzieciństwa i dorastania w potransformacyjnej, nabierającej kolorów Polsce; Zabij to i wyjedź z tego miasta łączy poezję z surowym realizmem, żywych ze zmarłymi, nostalgię z godzeniem się ze stratą. Animacja Wilczyńskiego to wzruszające pożegnanie z naznaczonym wojną pokoleniem jego rodziców, ale i przypomnienie, że rozmowa z tymi, którzy nas ukształtowali nie ma końca.

Zabij to i wyjedź z tego miasta zdobyło Złote Lwy na ostatnim Festiwalu w Gdyni i zostało wyróżnione na prestiżowym festiwalu animacji w Annecy. Hipnotyzujące dzieło Wilczyńskiego imponuje galerią postaci, które przemawiają w filmie głosami m.in.: Ireny Kwiatkowskiej, Andrzeja Wajdy, Marka Kondrata, Barbary Krafftówny, Daniela Olbrychskiego, Tomasza Stańki, Krystyny Jandy czy Anny Dymnej. Szczególnym rozmówcą reżysera jest jego przyjaciel - Tadeusz Nalepa, którego utwory i słowa nadają rytm strumieniowi wspomnień i kierunek prowadzenia historii.

Mariusz Wilczyński

Scenarzysta, autor opracowania plastycznego i reżyser filmów rysunkowych, teledysków, krótkich form telewizyjnych. Malarz, rysownik, scenograf, aktor, pedagog. Podejmuje także działania artystyczne łączące różnorodne dziedziny sztuki (performance’y muzyczno-plastyczno-filmowe). Urodził się 29 kwietnia 1960 roku w Łodzi. Absolwent Wydziału Malarstwa i Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi (1986), gdzie kształcił się w pracowni malarstwa prof. Stanisława Fijałkowskiego oraz w pracowni drzeworytu prof. Andrzeja Mariana Bartczaka. Laureat wielu nagród. Swoje prace wystawiał w Polsce (16 wystaw indywidualnych), a także w Amsterdamie, Brugii, Budapeszcie, Chicago, Londynie, Madrycie, Oslo, Sofii, Wakayamie i Jokohamie. Uprawia autorskie kino animowane, a także – mającą również autorski charakter – tzw. animację użytkową.

Wybrana filmografia

1998 Czasy przeszły / Times Have Passed (short)

1999 Szop, szop, szop, Szopę… / Chop, Chop, Chop, Chopin… (short)

2000 Mojej Mamie i sobie / For My Mother and Me (short)

2000 Wśród nocnej ciszy / In the Stillness of the Night (short)

2004 Niestety / Unfortunately (short)

2007 Kizi Mizi (short)

 

videoclips

1994 O sole mio (co-dir.)

1996Sprawiedliwość / Justice

1997–1998 Kołysanki / Lullabys

1998 Allegro ma non troppo

1999 From the Green Hill

1999 Nienawidzę / I Hate

2002 Śmierć na pięć / Death to Five

 

TV

1995–1999 Księgoklipy (etiudy animowane, TVP 1, program Goniec Kulturalny) / Bookclips (animated etudes, TVP 1, a programme Cultural Messenger)

2003–2005 Wilkołaki (etiudy animowane, TVP 2, program Lubię czytać) / Werewolves (animated etudes, TVP 2, a programme I Like Reading)

2005–2010 TVP Kultura (oprawa plastyczna kanału TVP Kultura) / TVP Culture (artistic design of the channel TVP Culture)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!