repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

25 lis / śr
plakat

Essential Killing

reż. Jerzy Skolimowski

czas: 83’
produkcja: Francja, Irlandia, Norwegia, Polska, Węgry 2010
obsada: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Zach Cohen, Nicolai Cleve Broch, David Price

Młody Afgańczyk Mohammed zostaje schwytany przez wojska USA i przetransportowany do tajnej bazy w Europie Środkowo - Wschodniej. Dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności udaje mu się uciec i odtąd nie cofnie się przed niczym, by zachować wolność i ocalić życie.

Obywający się niemal bez dialogów (główny bohater nie mówi ani słowa) film Skolimowskiego zmierza zarówno w stronę "wielkiej metafory", odnoszącej się do najgłębszej "esencji" człowieczeństwa, jak i w kierunku ponownego odkrycia "esencji" kina, którego podstawową siłą jest nieporównywalna z niczym magia ruchomego obrazu nieprzysłonięta przez scenariuszową elokwencję czy widowiskowe efekty specjalne. Wartość i oryginalność "Essential Killing" dostrzegła nie tylko międzynarodowa krytyka, lecz także jury licznych festiwali, w tym prestiżowego MFF w Wenecji, gdzie film twórcy "Rysopisu" uhonorowano Nagrodą Cinema Avvenire, Nagrodą Specjalną Jury (obie dla Jerzego Skolimowskiego) oraz Pucharem Volpi (dla odtwórcy roli głównej Vincenta Gallo). 

Jerzy Skolimowski

Urodził się w 1943 roku w Bad Aussee jako Klaus Georg Steng. Austriacki aktor, który zrobił międzynarodową karierę. W latach siedemdziesiątych występował przede wszystkim w filmach telewizyjnych. Rozgłos przyniosła mu dopiero rola w Mefiście (1981) Istvána Szabó, którą zapoczątkował kolekcję legendarnych kreacji. W latach osiemdziesiątych Brandauer wyrósł na czołowego aktora europejskiego, wybitnego interpretatora ról niebanalnych, wieloznacznych, wymagających aktorskiej ekspresji i charyzmy. Doskonale czuł się w kreacjach konformistów zagubionych we własnych wyborach, zaszczutych, samotnych ofiar nie tylko systemu i historii, ale także własnych skłonności, chorobliwych ambicji i strachu. Taki był przede wszystkim w pozostałych częściach trylogii Szabó, tworząc (rzadki w kinie) tryptyk bohaterów w odmienny sposób zderzonych z historią.

Swoistym oddechem od tych ról miała być postać Nerona we włoskim serialu Quo vadis?. Kunszt i niezwykły dystans Brandauera wywołały u widzów niespotykaną dla odgrywanej przez niego postaci sympatię. Sława przywiodła go do Hollywood, gdzie zagrał w jednej z części przygód Jamesa Bonda (Nigdy nie mów nigdy, 1985) i w melodramacie Pożegnanie z Afryką (1985) Sydneya Pollacka, za który otrzymał nominację do Oscara.

Wielkie triumfy święcił także w teatrze, gdzie między 1983 a 1989 rokiem grał w Salzburgu w głośnej sztuce Jedermann von Hoffmannstahla. Na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych próbował swych sił jako reżyser, zyskując pochlebne oceny za Georg Elsner – jeden z Niemców (1989) oraz Mario i czarodziej (1994). Dostawał wówczas liczne propozycje od europejskich i amerykańskich producentów, ale śmierć żony spowodowała, że Brandauer wycofał się z intensywnej działalności artystycznej. Ostatnio pojawił się w najnowszej produkcji Francisa Forda Coppoli Tetro (2009)

Filmografia

1972 The Salzburg Connection

1980 Die Weber

1981 Mefisto / Mephisto

1983 Nigdy nie mów nigdy / Never Say Never Again

1985 Pułkownik Redl / Oberts Redl / Colonel Redl

1985 Latarniowiec / The Lightship

1985 Quo vadis?

1985 Pożegnanie z Afryką / Out of Africa

1988 Hanussen

1989 Rewolucja francuska / La révolution française / The French Revolution

1989 Georg Elser – jeden z Niemiec / Georg Elser – Einer aus Deutschland / Seven Minutes (także reż., also dir.)

1990 Wydział Rosja / The Russia House

1994 Mario i czarodziej / Mario und der Zauberer / Mario and the Magician (także reż., also dir.)

1999 Rembrandt

2000 Cyrano de Bergerac

2009 Tetro

2009 Manipulation

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!