repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

dzisiaj
plakat

Zieja

reż. Robert Gliński

czas: 112’
produkcja: Polska 2020
obsada: Andrzej Seweryn, Zbigniew Zamachowski, Mateusz Więcławek, Sonia Bohosiewicz

Biograficzna opowieść o księdzu Janie Ziei, który był współzałożycielem Komitetu Obrony Robotników. Reżyser filmu, Robert Gliński ("Cześć Tereska"), przenosi nas do lat siedemdziesiątych. Major SB, w tej roli Zbigniew Zamachowski, zamierza nakłonić do współpracy księdza Zieję (Andrzej Seweryn). Chce wykorzystać duchownego do skompromitowania opozycji. Przesłuchania księdza stają się naturalnym pretekstem do wędrówki przez historię Polski wieku dwudziestego - od wojny bolszewickiej 1920 roku, przez II wojnę światową, aż do czasów współczesnych.

Robert Gliński

Robert Gliński urodził się w 1952 r. w Warszawie. Jest reżyserem i scenarzystą, ukończył reżyserię w łódzkiej Szkole Filmowej i architekturę w Warszawie. Jego film Cześć, Tereska (2000) odniósł ogromny sukces i był nagradzany na wielu polskich i międzynarodowych festiwalach.

Wybrana filmografia:

1983 Niedzielne igraszki

1985 Rośliny trujące

1988 Łabędzi śpiew

1990 Superwizja

1992 Wszystko, co najważniejsze

1996 Matka swojej matki

1997 Kochaj i rób co chcesz

2000 Cześć Tereska / Hi, Tereska

2000 Izabela

2008 homo.pl

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!