repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

30 lip / cz
plakat

Dziewczyna piętaszek

His Girl Friday

reż. Howard Hawks

czas: 92’
produkcja: USA 1940
obsada: Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy, Gene Lockhart, Porter Hall

Jeden z niewielu filmów, których bohaterami są budzący sympatię dziennikarze, a także klasyk hollywoodzkiej  screwball comedy. Jak we wszystkich komediach o walce płci, także w filmie Howarda Hawksa amunicję stanowią błyskotliwe dialogi, które bez trudu wytrzymują porównanie z bon motami Woody'ego Allena czy Noaha Baumbacha. W  Dziewczynie Piętaszku pojedynek na celne riposty toczą między sobą ambitna reporterka (Rosalind Russell) i jej charyzmatyczny wydawca (Cary Grant). Stawka ich rywalizacji wydaje się tym większa, że oboje byli kiedyś małżeństwem, a łączące ich uczucie całkiem jeszcze nie wygasło.

Howard Hawks

Howard Hawks, urodzony 30.05.1896 to amerykański reżyser filmowy, producent i scenarzysta epoki klasycznego Hollywood. Swój pierwszy obraz Droga do chwały nakręcił w 1925 r. W sumie stworzył osiem niemych filmów. W przeciwieństwie do innych reżyserów kina niemego, zdołał bez trudu przerzucić się na filmy z dźwiękiem i właśnie wśród dzieł z późniejszego okresu są wszystkie jego najważniejsze dzieła. Hawks jest znany ze swojej wszechstronności: reżyserował komedie, dramaty, filmy gangsterskie, science-fiction, filmy noir i westerny, a wszystkie równie sprawnie i doskonale. W 1974 r. otrzymał od Akademii Oscara za całokształt twórczości. Zmarł w Palm Springs w Kalifornii 26.12.1977 r.

Wybrana filmografia:

1925 Droga do chwały / The Road to Glory

1932 Człowiek z blizną / Scarface

1944 Mieć i nie mieć / To Have and Have Not

1946 Wielki sen / The Big Sleep

1948 Rzeka Czerwona / Red River

1953 Mężczyźni wolą blondynki / Gentlemen Prefer Blondes

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!