repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

28 lip / wt
plakat

Czarny kot, biały kot

Crna mačka, beli mačor

reż. Emir Kusturica

czas: 127’
produkcja: Serbia, Francja, Niemcy, Austria, Grecja 1998
obsada: Bajram Severdzan, Srdjan 'Zika' Todorovic, Branka Katic, Florijan Ajdini,Ljubica Adzovic

Emir Kusturica

Urodzony w 1954 roku w Sarajewie. Reżyser, aktor, muzyk, pisarz. W 1978 roku ukończył sławną szkołę filmową FAMU w Pradze, dlatego też zaliczany był, obok m.in. Gorana Markovicia i Gorana Paskaljevicia, do tzw. praskiej szkoły w kinie jugosłowiańskim. W latach 1981-88 wykładał w Akademii Sztuk Dramatycznych (Akademija Scenskih Umjentosti) w Sarajewie. Poglądy polityczne reżysera budziły wiele kontrowersji. Utożsamiany często z serbskim nacjonalizmem, on sam określa siebie jako Jugosłowianina.

Wybrana filmografia

1985 Ojciec w podróży służbowej / Otac na službenom putu / When Father Was Away on Business

1988 Czas Cyganów / Dom za vješanje / Time of the Gypsies

1993 Arizona Dream

1995 Underground / Podzemlje / Underground

1998 Czarny kot, biały kot / Crna mačka, beli mačor / Black Cat, White Cat

2007 Obiecaj mi! / Zavet / Promise Me This

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!