repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

23 lip / cz
plakat

Przed północą

Before Midnight

reż. Richard Linklater

czas: 109’
produkcja: USA, Grecja 2013
obsada: Karim Leklou, Isabelle Adjani, Vincent Cassel, Oulaya Amamra, François Damiens

O tym, że Richard Linklater jest romantykiem, wiadomo nie od dziś. Tym razem okazał się w dodatku szaleńcem, który twierdzi, że po 20 latach znajomości ludzie mają sobie jeszcze coś do powiedzenia. W  Przed północą Jesse i Celine, znani nam z pamiętnych  Przed wschodem słońca i  Przed zachodem słońca, spędzają wakacje na malowniczej greckiej prowincji. Na miejscu oboje robią to, co potrafią najlepiej: na przemian kłócą się i godzą, prowadząc inteligentnie zabawne rozmowy o życiu i całej reszcie.

Richard Linklater

Urodzony w Houston w Teksasie. Wszechstronny reżyser i scenarzysta, jeden z najważniejszych twórców współczesnego amerykańskiego kina niezależnego. Uznanie i popularność przyniósł mu Slacker z 1991 roku - dryfujący od postaci do postaci portret znudzonej młodzieży. Zainteresowanie Linklatera skutkami upływającego czasu najlepiej oddają jego rozciągnięte na kilkanaście lat przedsięwzięcia: trylogia zaczynająca się od Przed wschodem słońca oraz Boyhood, którego bohaterowie dorastają wraz z odgrywającymi ich role aktorami. Choć Linklaterowi przyczepia się czasem łatkę prostodusznego humanisty, jest on jednym z najciekawszych eksperymentatorów amerykańskiego kina, łączącym wyrafinowane koncepty narracyjne z klarownością i prostotą opowieści.

Wybrana filmografia

1988 It's Impossible to Learn to Plow by Reading Books

1991 Slacker

1993 Uczniowska balanga / Dazed and Confused

1995 Przed wschodem słońca / Before Sunrise

2001 Życie świadome / Waking Life

2004 Przed zachodem słońca / Before Sunset

2006 Fast Food Nation

2008 Ja i Orson Welles / Me and Orson Welles

2011 Bernie

2013 Przed północą / Before Midnight

2014 Boyhood

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!