repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 11 marca 2020.

Richard Jewell

reż. Clint Eastwood

czas: 129’
produkcja: USA 2019
obsada: Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm, Olivia Wilde, Paul Walter Hauser

Świat po raz pierwszy usłyszał o Richardzie Jewellu, pracowniku ochrony, kiedy ten zgłosił znalezienie ładunku wybuchowego podczas Igrzysk Olimpijskich w Atlancie w 1996 roku. To zdarzenie sprawiło, że został uznany za bohatera, którego szybka i zdecydowana reakcja ocaliła życie wielu ludzi. Ale już po kilku dniach ten niedoszły policjant stał się głównym podejrzanym nie tylko dla FBI. Oczerniające i zniesławiające go media oraz opinia publiczna zmieniły jego życie w koszmar. Jewell zwrócił się o pomoc do niezależnego, antysystemowego adwokata Watsona Bryanta, stanowczo obstając przy swojej niewinności. Bryant, starając się oczyścić reputację klienta, szybko przekonuje się, że jednoczesna walka z agentami federalnymi, stanowymi, policją miejską i mediami jest naprawdę karkołomna. Dodatkowo nie pomaga mu fakt, że Richard podchodzi zbyt ufnie do tych, którzy próbują go zniszczyć.

Clint Eastwood

Amerykański aktor, reżyser, scenarzysta, producent i kompozytor urodzony w 1930 roku. Przeszedł drogę od ekranowego twardziela do cenionego reżysera krytycznie przyglądającego się historii i społeczeństwu Stanów Zjednoczonych. W cieniu jego filmowego dorobku pozostaje zamiłowanie do muzyki, którego próbkę można usłyszeć w piosence Gran Torino stworzonej we współpracy z Jamiem Cullumem, a także na ścieżce dźwiękowej takich filmów jak Co się wydarzyło w Madison County, Rzeka tajemnic czy Za wszelką cenę. Warto sięgnąć po DVD Eastwood po godzinach: Na żywo w Carnegie Hall prezentujące koncert z października 1996 roku, w ramach którego zagrali m.in. Joshua Redman, Christian McBride, Charles McPherson, Thelonious Monk Jr czy Slide Hampton. Bohater wieczoru przywitał widzów słowami: Panie i panowie, nazywam się Clint Eastwood i kocham jazz.

Wybrana filmografia

1971 Zagraj dla mnie Misty / Play Misty for Me

1982 Honkytonk Man

1988 Bird

1992 Bez przebaczenia / Unforgiven

1995 Co się wydarzyło w Madison County / The Bridges of Madison County

2003 Rzeka tajemnic / Mystic River

2004 Za wszelką cenę / Million Dollar Baby

2008 Gran Torino

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!