repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 28 lutego 2020.

plakat

Marianne i Leonard: Słowa miłości

Marianne & Leonard: Words of Love

reż. Nick Broomfield

czas: 102’
produkcja: USA 2019
obsada: Nick Broomfield, Marianne Ihlen, Leonard Cohen

Bazujący na archiwach, osadzony w idyllicznych pejzażach greckiej wyspy Hydra dokumentalny melodramat przedstawia jedną z najsłynniejszych popkulturowych love stories, czyli relację Norweżki Marianne Ihlen i Kanadyjczyka Leonarda Cohena. W swojej opowieści o muzie i artyście Nick Broomfield, reżyser filmu, stara się przyjąć perspektywę tej pierwszej: kobiety, którą znał i z którą sam był blisko.

Nick Broomfield

Studiował prawo, nauki polityczne i reżyserię. Swój pierwszy film poświęcony likwidacji slamsu w Liverpoolu zrealizował w wieku 23 lat za pomocą pożyczonej kamery. Wiele ważnych tytułów stworzył w duecie z byłą żoną, reżyserką Joan Churchill. Jego sposób opowiadania rozwijał się od klasycznego kina bezpośredniego, inspirowanego filmami Wisemana czy Leacocka, do charakterystycznego dla niego stylu łączącego eksperyment z dokumentem śledczym.

Wybrana filmografia

1971 Who Cares

1975 Juvenile Liaison

1991 The Leader, His Driver and the Driver's Wife

1998 Kurt & Courtney

2003 Aileen: Life and Death of a Serial Killer

2013 Sex: My British Job

2015 Uśpiony morderca / Tales of the Grim Sleeper

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!