repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

29 lut / so

Dziennik braci Roca: Szkocja

Chef’s Diary: Scotland

reż. Laura Otálora Pardo

czas: 75’
produkcja: Wielka Brytania 2019

Jedno z najsłynniejszych rodzeństw w światowej gastronomii, bracia Joan, Josep i Jordi Roca to spadkobiercy tradycji rodzinnej, która doprowadziła ich do stworzenia jednej z najlepszych restauracji na świecie: El Celler de Can Roca. Kierując się ciekawością, spragnieni nowej wiedzy, wyruszają w ekscytującą podróż po Szkocji.

Podczas podróży bracia odkrywają nieznane produkty rolników, hodowców i poznają najbardziej innowacyjnych lokalnych kucharzy. Dla wielu zaskakujący może być fakt, że Szkocja - oprócz słynnej whisky i tradycyjnej haggis - może pochwalić się wspaniała gastronomią oraz szeroką gamą produktów, które śmiało mogą konkurować z najlepszymi na świecie. Bracia Roca biorą na siebie spore wyzwanie: muszą powrócić do tradycji i rzucić na nią nowe światło, przedstawiając mieszkańcom Szkocji, jak i ludziom na całym świecie, ukryte skarby, które leżą na ich ziemi. Finałem projektu jest spektakularne menu ich autorstwa, podsumowujące wszystko, czego nauczyli się o Szkoci i będące hołdem dla tego krainy.

Po seansie zapraszamy na rozmowę z gośćmi. W dyskusji wezmą udział: Adrian Bęben, szef kuchni i współtwórca Oda Bistro; Aleksander Struś, szef kuchni i współwłaściciel Nafta Neo Bistro we Wrocławiu oraz Ula Bartoszewicz, właścicielka sklepu W Starej Rzeźni.

Rozmowę poprowadzi redaktorka naczelna portalu Have a bite, Agnieszka Szydziak.

Adrian Bęben - szef kuchni i współtwórca Oda Bistro. Sam siebie nazywa samoukiem-pasjonatem. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął w domu, pod kuchennym stołem babci - stąd jego kuchnia do tej pory często sięga po smaki dzieciństwa. Pierwsze szlify zdobywał w czterogwiazdkowym butikowym hotelu, gdzie szybko awansował na stanowisko szefa kuchni. Kolejnym krokiem były wydarzenia pop-upowe, a także praca we własnej restauracji w Bielsku-Białej, która po trzech miesiącach wyróżniona została przez przewodnik Gault&Millau. Obecnie swoje idee i filozofię życia przekłada na autorskie dania w Oda Bistro. W pracy stawia przede wszystkim na jakościowy produkt - to on gra główną rolę na minimalistycznych talerzach. Współpracuje z lokalnymi dostawcami i rolnikami. Odtwarza zapomnianą, przedwojenną kuchnię polską, ortodoksyjnie sezonową, opartą o terroir, fair trade i zawsze powtarza, że "myśląc globalnie - działa lokalnie". Jego pracę i wizję kuchni, którą prowadzi w Odzie, wyróżniono w żółtym przewodniku Gault&Millau. W roku 2019 został nominowany do tytułu Szefa Jutra.

Aleksander Struś - Do Wrocławia przeniosłem się 6 lat temu. Obecnie jestem szefem kuchni i współwłaściciel Nafta Neo Bistro we Wrocławiu. Wcześniej byłem kucharzem restauracji fine-diningowej Acquario w Hotelu Monopol. Byłem też szefem kuchni gastropubu DOJUTRA. Moim największym "osiągnięciem" jest nominacja do tytułu Młodego Talentu 2020 żółtego przewodnika Gault&Millau.

Ula Bartoszewicz - właścicielka sklepu W Starej Rzeźni.

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!