repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 24 stycznia 2020.

Kultowe NoHo: "Fight Club"

reż. David Fincher

czas: 139’
produkcja: Niemcy, USA 1999
obsada: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Jared Leto

Filmowa petarda Davida Finchera, która z hukiem pożegnała lata dziewięćdziesiąte i została okrzyknięta przez krytyków "Mechaniczną pomarańczą" swoich czasów. W ekranizacji głośnej powieści Chucka Palahniuka reżyser opowiada historię bezimiennego Narratora - zblazowanego japiszona (Edward Norton), który poszukuje bodźców zdolnych wytrącić go z marazmu. Pod wpływem przypadkowych spotkań z ekscentryczną Marlą (Helena Bonham Carter) i tajemniczym Tylerem Durdenem (Brad Pitt) życie bohatera zaczyna dryfować w zupełnie nieoczekiwanym kierunku. Oglądany po 20 latach od premiery "Fight Club" zachował anarchistyczną energię i wciąż działa na widza jak bolesny, choć otrzeźwiający cios.

David Fincher

Twórca cenionych thrillerów, wyróżniających się niepowtarzalną atmosferą i znakomitą stroną wizualną (Siedem, Gra, Zodiak, Dziewczyna z tatuażem). Ceniony za kultowy Podziemny krąg na podstawie prozy Chucka Palahniuka i The Social Network opowiadający o założycielach Facebooka. Najambitniejszym filmem Finchera pozostaje inspirowany prozą Fitzgeralda Ciekawy przypadek Benjamina Buttona

 

Wybrana filmografia

1995    Siedem / Se7en

1999    Podziemny krąg / Fight Club

2002    Azyl / Panic Room

2007    Zodiak / Zodiac

2008    Ciekawy przypadek Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button

2010    The Social Network

2011    Dziewczyna z tatuażem / The Girl with the Dragon Tattoo

 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!