repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

19 lut / śr

Magda Piekarska - "Kobieta pod presją"

reż. John Cassavetes

czas: 155’
produkcja: USA 1974
obsada: Peter Falk, Gena Rowlands, Vincent Barbi, Matthew Cassel

Dwukrotnie nominowany do Oscara film ikony amerykańskiego kina niezależnego, bohatera retrospektywy pierwszej edycji American Film Festival, Johna Cassavetesa. Historia Mabel (Gena Rowlands) i Nicka (Peter Falk) – pozornie szczęśliwego małżeństwa, pogrążającego się na naszych oczach w coraz głębszym kryzysie. Główny powód kłopotów stanowi dziwne zachowanie kobiety, która – przytłoczona codziennymi obowiązkami i nierozumiana przez otoczenie – zaczyna popadać w szaleństwo. Uczciwość i empatia, z jaką Cassavetes przedstawia na ekranie bolączki bohaterki sprawiła, że „Kobieta pod presją” została uznana za jeden z feministycznych manifestów lat 70.

Gość: Magda Piekarska

Recenzentka teatralna  autorka wielu publikacji z zakresu życia kulturalnego, dziennikarka Radia Wrocław Kultura, wieloletnia stała współpracowniczka „Gazety Wyborczej. Wrocław”. Publikuje również między innymi w „Dialogu”, „Wysokich Obcasach Extra” i portalu teatralny.pl. W 2018 roku została laureatką „Złotej Odznaki” przyznawanej przez Towarzystwo Miłośników Wrocławia. Prowadzi poświęconego kulturze włoskiego Południa bloga Salento. Witajcie Na Ziemi Zgryzoty (https://salentoziemiazgryzoty.wordpress.com/)

John Cassavetes

John Cassavetes (1929–1989) – urodzony w Nowym Jorku amerykański aktor i autor filmowy greckiego pochodzenia. Obecnie uznaje się go za twórcę kina niezależnego w Stanach Zjednoczonych. Do filmu, jak twierdził, trafił przypadkiem. Karierę rozpoczął jako aktor w latach 50. XX wieku. Grywał postacie zbuntowanych i niezależnych mężczyzn. Aktorstwo szybko przestało mu wystarczać. Pod koniec dekady, przy pomocy oraz wsparciu finansowym ze strony przyjaciół, nakręcił swój pierwszy autorski film Cienie. Wywołał on niezwykłe poruszenie na Wschodnim Wybrzeżu i w Europie. Sukces Cieni spowodował zainteresowanie ze strony Hollywood. Po kilku bolesnych doświadczeniach podczas kręcenia dwóch filmów (Spóźniony blues i Dziecko czeka) oraz z wilczym biletem Cassavetes wrócił z Hollywood do Nowego Jorku. Kilka lat względnej bezczynności, przeprowadzka do Los Angeles oraz powiększenie rodziny (wraz z aktorką Geną Rowlands tworzyli niezwykły związek; Gena była gwiazdą wielu jego filmów) poprzedziły dojrzały okres jego twórczości. Do Hollywood wracał, by grać, zdobywając w ten sposób fundusze na swoje niezależne filmy. Łącznie nakręcił ich dziewięć. Prócz Cieni są to kolejno: Twarze, Mężowie, Minnie i Moskowitz, Kobieta pod presją, Zabójstwo chińskiego bukmachera, Premiera, Gloria, Strumienie miłości. Zmarł w 1989 roku po wielu latach zmagań z marskością wątroby.

Filmy Cassavetesa od początku budziły kontrowersje. Podczas gdy w Stanach traktowano je z rezerwą, w Europie odnosiły sukcesy i zbierały nagrody. Chcąc je jak najogólniej scharakteryzować, można by przywołać określenie Krzysztofa Mętraka. Pisząc o dziełach amerykańskiego twórcy, powiedział, że jest to miazga Cassavetesa. Można to rozumieć na wiele sposobów. Cassavetes odrzucał wszystkie konwencje dotyczące sposobu przedstawiania i poruszanych tematów, serwując widzowi miazgę. Reżyser nie sugerował prostych rozwiązań. Mimo że poruszał bardzo bolesne kwestie często w bardzo bolesny sposób, nie podsuwał na koniec rozwiązania, ale właśnie miazgę. Wreszcie widz, który zdecyduje się wejść w świat Cassavetesa, po obejrzeniu jego filmów będzie się czuł, jakby zrobiono z niego miazgę.

Filmografia

1959 Cienie / Shadows

1961 Spóźniony blues / Too Late Blues

1963 Dziecko czeka / A Child Is Waiting

1968 Twarze / Faces

1970 Mężowie / Husbands

1971 Minnie i Moskowitz / Minnie and Moskowitz

1974 Kobieta pod presją / A Woman Under the Influence

1976 Zabójstwo chińskiego bukmachera / The Killing of a Chinese Bookie

1977 Premiera / Opening Night

1980 Gloria

1984 Strumienie miłości / Love Streams

1986 Wielki kłopot / Big Trouble

Filmy telewizyjne / TV films

Johnny Staccato, odcinki / TV episodes: Murder for Credit (1959), Evil (1959), A Piece of Paradise (1959), Night of Jeopardy (1960), Solomon (1960)

The Lloyd Bridges Show, odcinki / TV episodes: A Pair of Boots (1962), My Daddy Can Beat Your Daddy (1963)

Bob Hope Presents Chrystler Theatre, odcinek / TV episode: In Pursuit of Excellence (1966)

Columbo, odcinek / TV episode: Etiuda w czerni / Étude in Black (1972)

 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!