repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 27 lutego 2020.

Dwóch papieży

reż. Fernando Meirelles

czas: 125’
produkcja: Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
obsada: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins

Co dzieje się za zamkniętymi drzwiami Watykanu? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Fernando Meirelles (Miasto Boga, Wierny ogrodnik), który opowiada o relacji papieży Benedykta XVI (znakomity Anthony Hopkins) i Franciszka I (równie dobry Jonathan Pryce). Ich rozmowy dotyczą zarówno spraw dogmatycznych, jak i wyższości Beatlesów nad Abbą, piłki nożnej czy ulubionych potraw. Meirelles ukazuje papieży jako ludzi obdarzonych wybornym poczuciem humoru, ale jednocześnie głęboko przejętych losami wiernych.

Fernando Meirelles

Fernando Meirelles urodził się w 1955 roku w Sao Paulo. Swoje pierwsze eksperymentalne filmy wideo wyprodukował na potrzeby własnej firmy (Olhar Electronico), jeszcze podczas studiów architektonicznych. Współpracował z Kátią Lund, asystentką reżysera filmu Dworzec nadziei. To właśnie sukces tego poruszającego dramatu skłonił go do stworzenia własnego projektu filmowego, który, używając odzwierciedla rzeczywistość przy użyciu wyrafinowanych środków wizualnych.

Wybrana filmografia:

1998 O Menino Maluquinho II: A Aventura / The Nutty Boy 2 (współreż. / co-dir.)

1998 E no Meio Passa um Trem (kr.m. / short.)

2001 Służące / Domésticas / Maids

2000 Palace II / Golden Gate (kr.m. / short.)

2002 Miasto Boga / Cidade de Deus / City of God

2005 Wierny ogrodnik / The Constant Gardener

2008 Miasto ślepców / Blindness

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!