repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 18 grudnia 2019.

Radzka - "Hair"

reż. Miloš Forman

czas: 121’
produkcja: USA, RFN 1975
obsada: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden

Jeden z najsłynniejszych filmów w dorobku zmarłego w kwietniu 2018 roku Milosa Formana. Historia Claude'a Bukowskiego (John Savage), młodego Amerykanina, który przyjeżdża do Nowego Jorku, by wstąpić do wojska i wziąć udział w wojnie w Wietnamie. Przed zgłoszeniem się do jednostki mężczyzna spotyka jednak grupę hipisów i pod wpływem tej znajomości postanawia przewartościować swe dotychczasowe życie. Hair stanowi adaptację musicalu scenicznego Geromea Ragniego i Jamesa Rado, który pod koniec lat sześćdziesiątych święcił triumfy na Off - Broadwayu. Forman nie ograniczył się jednak do przeniesienia na ekran cudzej wizji, lecz odcisnął na niej silnie autorskie piętno. Inaczej niż idealistyczny oryginał, filmowe Hair zawiera w sobie sporą dawkę goryczy i typowo Formanowskiej ironii. Przy okazji, podobnie jak choćby Lot nad kukułczym gniazdem, pozostaje także ponadczasową medytacją na temat granic wolności jednostki w społeczeństwie.

Gość: Radzka
Absolwentka filologii germańskiej na Uniwersytecie Wrocławskim. Stylistka osobista, twórczyni pierwszego w Polsce modowego vloga, jest także autorką książki o modzie pod tytułem "Radzka radzi: Tobie dobrze w tym!". Jako Radzka opowiada o modzie, pokazuje codzienne stylizacje oraz przygotowuje poradniki sylwetkowe. Jej filmy na YouTube oglądają rzesze internautów, a profil na Instagramie zgromadził 94 tysiące obserwujących.

Miloš Forman

Urodził się w 1932 roku w Čáslaviu (Czechosłowacja). Jego rodzice zginęli w obozach koncentracyjnych. Studiował w szkole filmowej w Pradze (FAMU). Zadebiutował w 1964 roku filmem Konkurs. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy – Czarny Piotruś (1964), Miłość blondynki (1965) i Pali się, moja panno (1967), w których pokazał umiejętność wydobywania z życiowych sytuacji ich tragikomicznego potencjału. Inwazja wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację w sierpniu 1968 roku zastała go w Paryżu, skąd wyemigrował do USA. Jego pierwszym amerykańskim filmem był Odlot (1971) nagrodzony na festiwalu w Cannes. Wielkim sukcesem okazała się adaptacja powieści Kena Keseya Lot nad kukułczym gniazdem (1975) uhonorowana pięcioma Oscarami. Po niej przyszły kolejne ważne filmy: Hair, Amadeusz, Ragtime, Skandalista Larry Flynt czy Człowiek na księżycu.

Wybrana filmografia

1964 Konkurs / Konkurs / Audition

1964 Czarny Piotruś / Cerný Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / The Love of a Blonde

1967 Pali się, moja panno / Horí, má panenko / The Firemen’s Ball

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo’s Nest

1979 Hair

1984 Amadeusz / Amadeus

1996 Skandalista Larry Flynt / The People vs. Larry Flint

1999 Człowiek na księżycu / Man on the Moon

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!