repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 sierpnia 2019.

Antologia Duchów Miasta

reż. Denis Côté

czas: 97’
produkcja: Kanada 2019
obsada: Robert Naylor, Jocelyne Zucco, Diane Lavallée

Nowy film mistrza współczesnego kina eksperymentalnego, autora nagrodzonego w Berlinie "Vic i Flo zobaczyły niedźwiedzia". Denis Côté tym razem zabiera widzów do niewielkiej, zasypanej śniegiem miejscowości w Kanadzie. Panująca w nim gęsta, buzująca podskórnym napięciem atmosfera przywodzi na myśl miasteczko Twin Peaks. Na cały film składa się zestaw kliku historii, m.in. opowieść o rodzinie tragicznie zmarłego chłopca, stetryczałym małżeństwie czy zaradnej pani burmistrz. Wszystko łączy się w niepokojącym mariażu thrillera i awangardowego horroru.

Denis Côté

Denis Côté

Urodził się w Nowym Brunszwiku w 1973 r. Studiował reżyserię w Ahuntsic College w Montrealu. Karierę zaczynał od krótkometrażowych filmów, które były pokazywane na międzynarodowych festiwalach, m.in.: Des tortues dans la pluie (1997), Mieux (1998), Seconde valse (2000), L'hypoténuse (1001), Mécanique de l'assassin (2002) i La sphatte (2003). Jest twórcą pełnometrażowych utwórów, takich jak: Les états nordiques (2005), Nos vies privées (2007) i Elle veut le chaos (2008).

Wybaran filmografia:

1997 Des tortues dans la pluie (kr.m.)

2005 Les états nordiques / Drifting States

2007 Nos vis privées / Our Private Lives

2008 Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Carcasses

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!