repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 10 października 2019.

W deszczowy dzień w Nowym Jorku

reż. Woody Allen

czas: 95’
produkcja: USA 2019
obsada: Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Liev Schreiber

Nowy film Woody'ego Allena w gwiazdorskiej obsadzie. Mistrz inteligentnej komedii ponownie wyznaje miłość swojemu ukochanemu miastu, a głos oddaje pokoleniu młodych aktorów - na ekranie pojawią się m.in. Timothée Chalamet ("Tamte dni, tamte noce"), Elle Fanning ("Super 8") i Selena Gomez ("Spring Breakers"). Gatsby (Chalamet) uwielbia klimat Nowego Jorku i chce pokazać ukochanej Ashleigh (Fanning) rodzinne miasto. Ich romantyczna wyprawa zamieni się jednak w komedię pomyłek, w której wezmą udział m.in. zblazowany reżyser (Liev Schreiber), uwodzicielski scenarzysta (Jude Law) i charyzmatyczna aktorka (Gomez).

Woody Allen

Prawdziwe nazwisko: Allan Stewart Konigsberg. Urodził się w 1935 roku w Nowym Jorku. W wieku 15 lat zaczął sprzedawać dowcipy lokalnym gazetom, potem występował jako komik stand-upowy, aż wreszcie w 1965 roku napisał scenariusz do filmu Co słychać, koteczku?. Pierwszym filmem, który podpisał jako reżyser, był obraz Jak się masz, koteczku? (1966). Od czasu Annie Hall (1977) jest uważany (zwłaszcza w Europie) za jednego z najważniejszych reżyserów światowego kina. Regularnie, co roku, dostarcza widowni swój nowy film. W wielu z nich zagrał także główną rolę. Laureat trzech Oscarów, dwóch Cezarów, nagród na festiwalach filmowych w Cannes, Wenecji i Berlinie.

Wybrana filmografia

1966 Jak się masz, koteczku? / What’s Up Tiger Lilly?

1969 Bierz forsę i w nogi / Take the Money and Run

1977 Annie Hall

1979 Manhattan

1983 Zelig

1986 Hannah i jej siostry / Hannah and Her Sisters

1989 Zbrodnie i wykroczenia / Crimes and Misdemeanors

1994 Strzały na Broadwayu / Bullets Over Broadway

2003 Życie i cała reszta / Anything Else

2005 Wszystko gra / Match Point

2009 Co nas kręci, co nas podnieca / Whatever Works

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!