repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 5 czerwca 2019.

Cała prawda o Szekspirze

reż. Kenneth Branagh

czas: 101’
produkcja: Wielka Brytania 2018
obsada: Kenneth Branagh, Judi Dench, Ian McKellen, Kathryn Wilder

Energetyczna i brawurowo zagrana opowieść o Szekspirze - tuż po zakończeniu jego kariery literackiej. Choć legendarny pisarz potrafił z wielką wnikliwością opisać naturę człowieka, nie udało mu się jeszcze poznać i do końca zrozumieć samego siebie. Na ekranie zobaczymy aktorski koncert wielkich gwiazd, m.in. Kennetha Branagha, Judi Dench czy Iana McKellena.

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!