repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 21 maja 2019.

Ogród rodzinny. Ukochany

Zahradnictví: Nápadník

reż. Jan Hřebejk

czas: 113’
produkcja: Czechy 2017
obsada: Anna Fialová, Ivan Lupták, Anna Geislerová, Martin Finger, Filip Březina, Gabriela Míčová, Klára Melíšková
polski dystrybutor: Żółty Szalik

Czas akcji ostatniej część trylogii Jana Hřebejka i Petra Jarchovskiego przypada na koniec lat 50. i bezpośrednio nawiązuje do kultowego dzieła Pod jednym dachem (1999). Twórcy wracają do postaci starego, cholerycznego Jindřicha Rohna, byłego lotniczego radiotelegrafisty (w tej roli w Pod jednym dachem wystąpił nieżyjący już, niezapomniany Jiří Kodet), w którego rodzinie pogłębia się konflikt pokoleniowy. W Ukochanym stary Rohn (zagrany także z wielką werwą przez Martina Fingera) nie chce zaakceptować przyjaciela swojej starszej córki, która jednak nie zamierza z powodu ojca rezygnować ze szczęścia. Tematowi zakazanej miłości, która musi przezwyciężyć przeciwności losu, towarzyszy wiele moralnych dylematów i absurdalnych codziennych problemów, nabierających w warunkach czechosłowackiego komunizmu jeszcze większej ostrości. Do trudności w porozumieniu między pokoleniami w znacznym stopniu przyczyniają się różnice w doświadczeniach, na które ogromny wpływ wywierały polityczne reżimy. Finał trylogii, która w przekonaniu Hřebejka i Jarchovskiego jest najważniejszym dziełem w ich dotychczasowej wspólnej kariery.

Jana Bébarová, Kino na Granicy

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!