repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 6 marca 2019.

Olga Tokarczuk - "Na skróty"

reż. Robert Altman

czas: 188’
produkcja: USA 1993
obsada: Andie MacDowell, Julianne Moore, Tim Robbins, Matthew Modine, Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor, Robert Downey Jr., Tom Waits
nagrody: MFF w Wenecji 1993 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI

Współczesne Los Angeles. Kilkanaście osób z różnych warstw społecznych łączy jedynie fakt, że mieszkają w tym samym mieście. Ich losy przeplatają się jednak w najmniej spodziewanych momentach, prowadząc do tragikomicznych wydarzeń. Ekranizacja prozy Raymonda Carvera to jedno z największych osiągnięć w karierze Roberta Altmana (Złoty Lew w Wenecji w 1993 roku), a także jeden z najbardziej wpływowych amerykańskich filmów lat dziewięćdziesiątych. Wśród twórców przyznających się do inspiracji Na skróty znajduje się choćby Paul Thomas Anderson (Magnolia).

Mam wrażenie, że dziś film jest dużo bardziej twórczy i szybszy od literatury w wymyślaniu nowych form narracyjnych (...). Zmiany narracji filmowej następują bardzo szybko, powieść nie rozwija się w takim tempie. Może dlatego, że autor jest sam, nie ma tego tygla wymiany pomysłów jak w zespole filmowym. Dużo uczę się z filmów: budowania scen, montażu, dialogu.

Olga Tokarczuk

(bilet obejmuje pokaz filmu i spotkanie z gościem)

Środowy seans to dodatkowa gratka dla kinomanów: „Na skróty” wyświetlimy z taśmy 35 mm.

Robert Altman

Urodził się w 1925 roku, zmarł w 2006. Reżyser, scenarzysta i producent filmowy, laureat wielu nagród, uważany za jednego z najważniejszych twórców kina autorskiego. Choć początkowo mieszkał w stolicy amerykańskiego jazzu w Kansas City, jego pierwszy związany z muzyką film rozgrywał się w Nashville – mekce miłośników country. Dużo częściej niż w kinie realizował projekty muzyczne na deskach teatralnych. Doświadczenie to pozwoliło mu stworzyć dla telewizji świetnie przyjętą adaptację musicalu Black and Blue z piosenkami Louisa Armstronga i Duke’a Ellingtona. W filmografii Altmana znajdziemy także nowelowy utwór, który złożył się na obraz Aria, w ramach którego reżyser wespół m.in. z Jeanem-Lukiem Godardem i Derekiem Jarmanem interpretował słynne pieśni operowe. Z widzami pożegnał się Ostatnią audycją – nostalgiczną opowieścią o umieraniu kultury radiowej.

 

Wybrana filmografia

1975 Nashville

1987 Les Boréades (kr. m. w: Aria / short in: Aria)

1993 Black and Blue (TV)

1996 Kansas City

1997 Jazz ’34: Remembrances of Kansas City Swing (dok., TV / doc., TV)

2006 Ostatnia audycja / A Prairie Home Companion

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!