repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 23 maja 2019.

Wszyscy wiedzą

reż. Asghar Farhadi

czas: 132’
produkcja: Hiszpania, Francja, Włochy 2018
obsada: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie
nagrody: Sant Jordi Awards 2019 - najlepsza aktorka hiszpańska (Bárbara Lennie)
polski dystrybutor: Gutek Film

Po wielu latach nieobecności Laura (Penélope Cruz) wraz z dwójką dzieci wraca do rodzinnego miasteczka w Hiszpanii na wesele siostry. Podczas hucznej zabawy spotyka Paco (Javier Bardem), swoją wielką pierwszą miłość. Imprezę przerywa zniknięcie Irene, nastoletniej córki Laury. Przy okazji poszukiwań na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, o których wszyscy woleliby zapomnieć. W pogrążonym w upale, sennym miasteczku pod powierzchnią czai się mrok. Wszyscy są podejrzani. Asghar Farhadi, mistrz światowego kina, zaprasza nas do kipiącego od emocji labiryntu. Cruz i Bardem stworzyli tu jeden z najwspanialszych duetów w ich karierze. W pełnych namiętności kreacjach tej pary przeszłość spotyka się z teraźniejszością, dawne uczucie przeżywane jest na nowo, a dystans zamienia się w ognistą bliskość. Czy niewiedza jest zawsze błogosławieństwem? Co zrobisz, kiedy nagle okaże się, że poza tobą już wszyscy wiedzą?

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.

Wybrana filmografia

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!