repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 stycznia 2019.

Rolnik i szef kuchni

reż. Michael Whalen

czas: 65’
produkcja: USA 2014
obsada: David Kinch, Cynthia Sandberg

Poznajemy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – Cynthię Sandberg, rolniczkę i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – wciela się tu w życie filozofię „z pola na stół”. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!

 

Po seansie z widzami spotkają się Adrian Bęben – szef kuchni z Oda Bistro oraz Anna i Ernest Górscy – rolnicy (Eko Warzywa). Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydziak z Have a Bite Wrocław. Przez cały dzień w kinie będzie działać Pop-up Bazar Dawna Pralnia.

 

Eko Warzywa Anna i Ernest

Nasze gospodarstwo znajduje się w Ratnie Górnym blisko Radkowa, w czystym i pięknym rejonie Gór Stołowych. W uprawie warzyw i zbóż wykorzystujemy metodę biodynamiczną wypracowaną przez Marię Thun. Biodynamiką interesujemy się od ponad 20 lat a 8 lat temu zaczęliśmy uprawiać warzywa ekologiczne - początkowo na potrzeby własne i naszej rodziny, a z czasem na sprzedaż, pragnąc podzielić się z innymi tym, co dobre. Warzywa uprawiamy, wykorzystując siły natury, z szacunkiem dla miejsca i osób, które będą je spożywać. Do użyźniania stosujemy kompost produkowany w gospodarstwie, a do ochrony przed szkodnikami i chorobami tylko preparary naturalne. Uprawiajac wiele gatunków warzyw, dbamy o bioróżnorodność i środowisko naturalne. Nasze warzywa są wysokiej jakości, pełne składników odżywczych, smaku i zapachu, a liczba osób, które to doceniają stale rośnie. Posiadamy certyfikat ekologiczny wydany przez Ekogwarancję numer PL-EKO-01-012827.

Adrian Bęben

Przez ostatnie parę lat skupiony na poszukiwaniu siebie. Po dłuższej przygodzie z motocrosem pojawiło się gotowanie, które całkowicie odmieniło jego życie. Pierwsze szlify zdobywał w 4* butikowym hotelu, gdzie szybko awansował na stanowisko szefa kuchni. Wtedy też pierwszy raz podjął współpracę z lokalnymi hodowcami i rolnikami. Kolejnym krokiem były wydarzenia pop-upowe, a także praca we własnej już restauracji w Bielsku - Białej, która po trzech miesiącach wyróżniona została przez przewodnik GM. Większa potrzeba rozwoju, sprawdzenia siebie i doświadczania nowego zaprowadziły Adriana finalnie do Wrocławia, gdzie powstał jego aktualny projekt - Oda Bistro, w którym realizuje się i spełnia jako szef kuchni.

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!