repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 maja 2018.

Thelma

reż. Joachim Trier

czas: 116’
produkcja: Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
obsada: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen
nagrody: Mar del Plata Film Festival 2017 - najlepsze zdjęcia, najlepsza aktorka; Norwegian International Film Festival 2017 - nagroda norweskich krytyków

Thriller Joachima Triera („Głośniej od bomb”, „Oslo, 31 sierpnia”, „Reprise. Od początku raz jeszcze”). Intrygująca i nieoczywista opowieść o nadprzyrodzonych mocach i najgłębiej ukrytych pragnieniach. Jak pisze ThePost, „Thelma” to fascynujące połączenie Bergmanowskiego klimatu z kinem akcji na poziomie, którego nie powstydziłby się Stephen King.

Thriller w znacznej mierze swoją wiarygodność emocjonalną zawdzięcza odtwórczyni głównej roli. W uznaniu kreacji w „Thelmie” Eili Harboe odebrała, wręczone podczas ostatniego Berlinale, wyróżnienie w kategorii: Młodzi, obiecujący aktorzy europejscy. Wcześniej wśród laureatów tego wyróżnienia znaleźli się, m.in.: Agata Buzek, Jakub Gierszał, Daniel Craig, Alicia Vikander i Rachel Weisz.

Początek studiów w Oslo to dla młodej kobiety początek nowego życia. Po raz pierwszy rodzi się w Thelmie miłość. Przeżywanie i uporządkowanie związanych z dorosłością emocji komplikuje nie tylko nieustająca kontrola ze strony rodziców – religijnych fanatyków. Okazuje się, że w Thelmie drzemią ukryte, nadprzyrodzone siły, które pozwalają bohaterce zmieniać i kształtować rzeczywistość. Siły te dają o sobie znać w chwilach, gdy Thelma przeżywa stres lub niepokój. Wkrótce zawładną ciałem i umysłem dziewczyny, zmienią życie jej i otoczenia. Czy wtedy Thelma stawi czoła pytaniom o własną tożsamość? Reżyser wciąga widza w poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, co leży u źródeł zachowania dziewczyny. I trzyma w napięciu aż do – zaskakującego – finału.

Joachim Trier

Studiował w angielskiej National Film and Television School. Międzynarodowe uznanie zdobył dzięki nagradzanym filmom krótkometrażowym, m.in. Procter, który był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej w 2002 roku i zdobył nagrody dla najlepszego brytyjskiego oraz najlepszego europejskiego filmu krótkometrażowego na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu. Jego debiutem pełnometrażowym było dzieło Reprise. Od początku raz jeszcze.

Wybrana filmografia

2001 Still (short)

2002 Procter (short)

2006 Reprise. Od początku raz jeszcze… / Reprise

2011 Oslo, 31 sierpnia / Oslo, 31. august / Oslo, August 31st

2015 Głośniej od bomb / Louder Than Bombs

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!