repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2017.

Zabicie świętego jelenia

The Killing of a Sacred Deer

reż. Yorgos Lanthimos

czas: 121’
produkcja: USA 2017
obsada: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp
nagrody: Cannes IFF 2017 – Best Screenplay
scenariusz: Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
zdjęcia: Thimios Bakatakis
montaż: Yorgos Mavropsaridis
muzyka: Johnnie Burn
producent: Ed Guiney, Yorgos Lanthimos
produkcja: Element Pictures, A24, Film4
polski dystrybutor: Monolith Films
język: angielski

Wykracza poza wszelkie zrozumienie – pisał słynny krytyk Roger Ebert po obejrzeniu Alp Yorgosa Lanthimosa, przy okazji podsumowując całą karierę greckiego reżysera. Pomimo gwiazdorskiej obsady jego drugi film anglojęzyczny nie stanowi wyjątku od tej reguły. Trudno określić, czym właściwie jest Zabicie świętego jelenia. Horrorem, thrillerem, a może raczej wyjątkowo czarną komedią? Bez względu na to od pierwszych minut da się w nim rozpoznać dziwny świat urodzonego w Atenach reżysera, który wraz z Efthymisem Filippou został nagrodzony w Cannes za scenariusz. Zainspirowany Ifigenią w Taurydzie Eurypidesa, Lanthimos tym razem opowiada o poważanym kardiochirurgu Stevenie (Colin Farrell), którego dziwaczna przyjaźń z nastoletnim Martinem okazuje się mieć dramatyczne konsekwencje. Zwłaszcza dla jego idealnej rodziny. Grecka tragedia z muzyką Schuberta? Dlaczego nie – w końcu w filmach Lanthimosa dozwolone jest właściwie wszystko. 

Marta Bałaga

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster – tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.

Wybrana filmografia

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!