repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 16 listopada 2017.

Jazztopad: 25 godzina

The 25th Hour

reż. Spike Lee

czas: 129’
produkcja: USA 2002
obsada: Anna Paquin, Barry Pepper, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson
muzyka: Terence Blanchard

Monty Brogan (Edward Norton) przez lata sprzedawał narkotyki dla rosyjskiej mafii. Kiedy w końcu wpadł, został skazany na siedem lat pozbawienia wolności. Do rozpoczęcia odsiadywania wyroku została mu jedna doba, po której musi stawić się więzieniu. Monty nie jest urodzonym kryminalistą - to sympatyczny, wygadany i inteligentny gość, który uległ pokusie łatwych pieniędzy. Teraz chce dobrze wykorzystać ostatnie godziny wolności. Spędza je w towarzystwie ojca, emerytowanego strażaka, narzeczonej oraz dwóch starych kumpli - znerwicowanego, nieśmiałego nauczyciela oraz cynicznego maklera z Wall Street. Bohaterowie imprezują, włóczą się po Nowym Jorku i rozmawiają - o przeszłości, a także o przyszłości Monty'ego. Diler boi się więzienia, ma więc do wyboru trzy wyjścia: pierwsze to samobójstwo. Drugim jest ucieczka i ukrywanie się przez resztę życia. Trzecie to stawić się nazajutrz w więzieniu. O wyborze Monty'ego Brogana zadecyduje ostatnia, 25 godzina. 

www.alekinoplus.pl

 

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.

Filmografia

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!