repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 13 listopada 2016.

plakat

Życie animowane

Life, Animated

reż. Roger Ross Williams

czas: 89’
produkcja: USA, Francja 2016
nagrody: Sundance FF 2016 - najlepszy reżyser dokumentu
polski dystrybutor: Mayfly, Fundacja SYNAPSIS

Powstały w oparciu o autobiograficzną powieść Rona Suskinda (dziennikarza, laureata Nagrody Pulitzera) dokument opowiada historię 23-letniego Owena Suskinda - autystycznego syna pisarza, który wbrew przeciwnościom losu, przy pomocy postaci z kreskówek Disneya uczył się, jak żyć w realnymm świecie. Reżyserii tego niezwykłego filmu podjął się Roger Ross Williams - laureat Oscara. Jego krótkometrażowy dokument Muzyka Prudence (2010) swego czasu pokonał w oscarowej rywalizacji m.in. polskiego Królika po berlińsku Bartka Konopki. Życie animowane to ciepły, poruszający dokument, potwierdzający maksymę, że najlepsze scenariusze pisze samo życie. Gdy w wieku trzech lat Owen Suskind zaczął tracić zdolność chodzenia i mówienia, a współczesna medycyna nie była w stanie mu pomóc, jego przyszłość jawiła się dosyć ponuro. Na ratunek przyszły animacje z wytwórni Walta Disneya, dzięki którym chłopak zaczął stopniowo reagować na bodźce docierające do niego z ekranu telewizora oraz porozumiewać się z najbliższą rodziną. 

Roger Ross Williams

Amerykański reżyser, scenarzysta oraz producent filmowy i telewizyjny. Studiował na Northampton Community College w Bethlehem w Pensylwanii i na New York University. Realizował programy m.in. dla ABC, PBS, CBS i Sundance Channel, a na początku kariery współpracował z Comedy Central i TV Nation Michaela Moore'a. W 2010 roku jego zrealizowany w Zimbabwe film Music by Prudence otrzymał Oscara dla najlepszego krótkometrażowego dokumentu (był to pierwszy w historii Oscar dla afroamerykańskiego reżysera). Do Afryki powrócił, by nakręcić Bóg kocha Ugandę, swój pełnometrażowy debiut dokumentalny. Mieszka w Nowym Jorku i Amsterdamie.

Wybrana filmografia

2010 Music by Prudence (short, doc.)

2013 Bóg kocha Ugandę / God Loves Uganda (doc.)

2015 Gospel of Intolerance (short, doc.)

2015 Blackface (short)

2016 Życie animowane / Life, Animated (doc.)

2016 Land of the Lost Sidekicks (short)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!