repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 20 grudnia 2016.

Nanuk z Północy; Nocna poczta

czas: 270’

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Twórcze przetworzenie rzeczywistości - narodziny dokumentalizmu

wykład: dr hab. Monika Talarczyk-Gubała

Nanuk z Północy (Nanook of the North) reż. Robert J. Flaherty, USA, Francja 1922, 79 min
obsada: Allakariallak, Nyla, Allee, Cunayou, Allegoo

Żelazny klasyk kina dokumentalnego, który z gracją i rozmachem spełnia podstawową funkcję gatunku: otwiera okno na świat, pozwala poznać pewne zjawisko. Tym zjawiskiem są Inuici. Kamera pokazuje ich, jak polują, jedzą i śpią w igloo, jak prowadzą ciężkie, ale przy tym w gruncie rzeczy szczęśliwe życie. Od czasu do czasu udaje się jej uchwycić obrazy pełne surowego piękna: uśmiechniętą twarz bohatera w aureoli z futrzanego kaptura, czy psa szczekającego wściekle na tle kojącej bieli śniegu. W filmie znalazło się kilka drobnych odstępstw od prawdy, np. Inuici polują za pomocą prymitywnych harpunów zamiast dobrze sobie znanej broni palnej. Fikcja ma jednak służyć dokumentowi. Upraszczać, ale i uwypuklać. Umożliwiać dotarcie do sedna sprawy: portretu społeczności, która dzień po dniu solidarnie zmaga się z naturą.

Piotr Mirski

Nocna poczta (Night mail), reż. Basil Wright, Harry Watt, Wielka Brytania 1936, 25 min
obsada: Arthur Clark, John Grierson, Stuart Legg, Robert Rae

John Grierson, zasłużony brytyjski producent, twierdził, że kino dokumentalne jest interpretacją aktualnej rzeczywistości. Uważał również, że powinno ono przede wszystkim służyć edukowaniu społeczeństwa. Zrealizowana pod jego patronatem Nocna poczta w pełni urzeczywistnia tę wizję. Film ten opowiada o pociągu wożącym listy z Anglii do Szkocji: o kolejowym personelu, towarzyszących transportowi procedurach i wadze tego typu działalności. W parze z prozaicznym tematem idą zaskakująco efektowne środki wyrazu. Narracja jest dynamiczna, niemalże sensacyjna, a kamera odnajduje piękno zarówno w rozpędzonej maszynie, która urasta do rangi symbolu nowoczesności, jak i mijanych przez nią krajobrazach. Całości dopełnia finał, w którym pochwalny wiersz jest recytowany przy akompaniamencie mechanicznej muzyki.

Piotr Mirski

Robert J. Flaherty

Pionier kina dokumentalnego i etnograficznego. Nazwany przez Orsona Wellesa jedną z dwóch lub trzech największych postaci pracujących w medium filmowym. Żył w latach 1884-1951. Pochodził z USA. Jako reżyser zadebiutował Nanukiem z Północy, który stał się międzynarodowym przebojem. W trakcie dalszej kariery kontynuował przyglądanie się mieszkańcom różnych zakątków świata: archipelagu Samoa (Moana) czy Irlandii (Człowiek z Aran).

Wybrana filmografia

1922 Nanuk z Północy / Nanook of the North (dok.)

1926 Moana (dok.)

1934 Człowiek z Aran / Man of Aran (dok.)

1942 Ziemia / The Land (dok., kr.m.)

1948 Opowieść z Luizjany / Louisiana Story

Basil Wright

Urodził się w 1907 roku, odszedł w 1987. Brytyjczyk, absolwent Cambridge. Karierę w przemyśle ruchomych obrazów zaczął jako jeden z pierwszych członków filmowego oddziału Empire Marketing Board. Jego specjalnością były dokumenty. Oprócz Nocnej poczty zrealizował także inny klasyk gatunku: Pieśń Cejlonu. Nie tylko reżyserował, ale i intensywnie pracował jako producent. Ponadto pisał książki i artykuły na temat kina.

Wybrana filmografia

1934 Pieśń Cejlonu / The Song of Ceylon (dok., kr.m.)

1936 Nocna poczta / Night Mail (dok., kr.m., współreż.)

1937 Children at School (dok., kr.m.)

1945 This Was Japan (dok., kr.m.)

1958 The Immortal Land (dok., kr.m.)

Harry Watt

Urodził się w 1908 roku w Edynburgu. Studiował na lokalnym uniwersytecie, ale nie uzyskał dyplomu. Podstaw reżyserskiego rzemiosła uczył się, pracując w filmowym dziale Empire Marketing Board i asystując przy Człowieku z Aran Roberta Flaherty'ego. Zrealizował takie słynne dokumenty, jak Nocna poczta i Target for Tonight. Przez pewien czas próbował także swoich sił w kinie fabularnym. Zmarł w 1987 roku.

Wybrana filmografia

1936 Nocna poczta / Night Mail (dok., kr.m., współreż.)

1938 North Sea (dok., kr.m.)

1941 Target for Tonight (dok., kr.m.)

1946 Zwycięzcy stepów / The Overlanders

1951 Where No Vultures Fly

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!