repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 kwietnia 2016.

Majdan. Rewolucja godności

Maidan / Майдан

reż. Siergiej Łoźnica

czas: 130’
produkcja: Ukraina, Holandia 2014
nagrody: BIAFF w Batumi – najlepszy film dokumentalny; Astra FF w Sibiu - Grand Prix
scenariusz: Siergiej Łoźnica
zdjęcia: Siergiej Łoźnica, Siergiej Stecenko
montaż: Siergiej Łoźnica, Danielius Kokanauskis
producent: Siergiej Łoźnica, Maria Czustowa-Baker
produkcja: Arthouse Traffic
język: ukraiński, rosyjski

Grudzień 2013 – luty 2014. Na placu Niepodległości w Kijowie rodzi się nowa Ukraina. Społeczeństwo protestuje przeciw dyktaturze prezydenta Wiktora Janukowycza i korupcji rządu. Początkowo protesty mają spokojny, pokojowy przebieg – po kilku dniach atmosfera gęstnieje. Pojawia się milicja z tarczami i maskami gazowymi. Padają pierwsze strzały, słychać wybuchy. Dokument składa się wyłącznie z materiału nakręconego w Kijowie. Nie ma tu żadnego komentarza, wypowiedzi do kamery są zastąpione nagraniami przemówień z podium. Całość ma formę transmisji typowej dla relacji na żywo telewizji informacyjnych. Łoźnica pozostawia widzów sam na sam z obrazem. Dla mnie ten film jest triumfem obserwacyjnego dokumentu. To sztuka bez sztuki, artless art, jak mówił wielki fotografik Cartier-Bresson. Wyprana z wszelkiej propagandy, pozbawiona emocjonalnego szantażu. Czysta antropologia. (Tadeusz Sobolewski, „Gazeta Wyborcza”)

Siergiej Łoźnica

Urodzony 5 września 1964 roku w Baranowiczach (Białoruś). Ukraiński reżyser filmowy (nie definiuje swojej narodowości, uważa się za obywatela Europy), który uchodzi za jednego z najważniejszych dokumentalistów Europy Wschodniej. W 1981 roku rozpoczął studia na Narodowym Technicznym Uniwersytecie Ukrainy (Politechnika Kijowska). Po ukończeniu studiów pozostał na uczelni, zajmując się pracą naukową w Instytucie Cybernetyki, gdzie zatrudniony był do 1991 roku. W latach 1991-1997 studiował na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii. Jest autorem ponad 10 filmów dokumentalnych, które wywołały dyskusję zarówno na Ukrainie, jak i w Rosji. Większość z nich poświęcił drażliwym kwestiom społecznym i politycznym. Od 2001 roku mieszka i pracuje w Berlinie.

Filmografia

2008 Rewia / Представлення / Performance (doc.)

2010 Szczęście ty moje / Щастя ти моє / My Joy

2012 We mgle / У тумані / In the Fog

2014 Majdan / Майдан / Maidan (doc.)

2015 Wydarzenie / Подія / Event (doc.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!