repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 27 kwietnia 2016.

Cienie zapomnianych przodków

Shadows of Forgotten Ancestors / Тіні забутих предків

reż. Siergiej Paradżanow

czas: 96’
produkcja: Ukraina (ZSRR) 1964
obsada: Iwan Mykołajczuk, Łarysa Kadocznykowa, Tetiana Bestajewa, Ołeksandr Rajdanow, Ołeksandr Haj, Neoniła Hnepowśka
nagrody: MFF w Mar del Plata 1965 - nagroda krytyków, specjalna nagroda jury
scenariusz: Siergiej Paradżanow, Iwan Czendej
zdjęcia: Jurij Ilienko
montaż: Marfa Ponomarenko
muzyka: Myrosław Skoryk
produkcja: Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki
język: ukraiński

Karpaty, Huculszczyzna. W otoczeniu pięknej przyrody rozgrywa się tragiczna historia miłości Iwana i Mariczki, którzy pochodzą ze zwaśnionych rodów. Po śmierci ojca Iwan zmuszony jest opuścić wieś i podjąć pracę jako parobek. Obiecuje ukochanej, że powróci przed zimą, i prosi, by na niego zaczekała. Życie okazuje się dla nich bardzo surowe… Miłość i tęsknota determinują czyny głównego bohatera. Ponieważ film Paradżanowa ma poetycki charakter i baśniową oprawę, jak w baśni wydarzenia nabierają ostatecznego wymiaru. Cienie zapomnianych przodków, arcydzieło światowego kina, wymyka się definicjom, stanowi jedyną w swoim rodzaju etnograficzno-malarską wizję huculskiego mikrokosmosu. Przepełniony symboliką religijną i narodową film stanowił wyłom w socrealistycznym kinie radzieckim i przyniósł Paradżanowi międzynarodowe uznanie, przybliżając piękno oryginalnych huculskich tradycji, muzyki i wierzeń ludowych.

Siergiej Paradżanow

Ukraiński reżyser pochodzenia ormiańskiego, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców kina XX wieku. Urodzony 9 stycznia 1924 roku w Tbilisi w Gruzji. Wszechstronnie utalentowany twórca i dysydent, wiele lat więziony przez władze za głoszone przez siebie poglądy i niezależność artystyczną. Ukończył reżyserię na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii w Moskwie. Uczył się również pod okiem Igora Sawczenki i Ołeksandra Dowżenki, dzięki którym zrealizował swoją pracę dyplomową. Za debiut fabularny Siergieja Paradżanowa należy uznać Andrijesz, zrealizowany w 1955 roku wspólnie z Jakowem Bazelianem. Przełomowym filmem okazały się Cienie zapomnianych przodków z 1964 roku, arcydzieło będące adaptacją opowiadania Mychajły Kociubynskiego. Kolejne scenariusze pisane w latach 60. i na początku 70. nie trafiały do realizacji. Dopiero w 1984 roku po złagodzeniu represji władz mógł wrócić do realizacji filmów. Zmarł w Erywaniu 20 lipca 1990 roku.

Filmografia

1955 Andrijesz / Андрієш / Andriesh

1964 Cienie zapomnianych przodków / Тіні забутих предків / Shadows of Forgotten Ancestors

1965 Kijowskie freski / Київські фрески / Kyiv Frescoes

1984 Legenda o twierdzy Suramskiej / ЛегендапроСурамськуфортецю / The Legend of Suram Fortress

1988 -Aszik Kerib / Ашик-керіб / Ashik Kerib

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!