repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 16 kwietnia 2016.

Plemię

The Tribe / Плем’я

reż. Myrosław Słaboszpyckyj

czas: 132’
produkcja: Ukraina 2014
obsada: Jana Nowikowa, Hryhorij Fesenko, Roza Babij, Aleksandr Dzjadewycz
nagrody: Grand Prix Międzynarodowego Tygodnia Krytyki w Cannes; Europejska Nagroda Filmowa – Odkrycie Roku
scenariusz: Myrosław Słaboszpyckyj
zdjęcia: Walentyn Wasjanowycz
montaż: Walentyn Wasjanowycz
producent: Walentyn Wasjanowycz, Ija Maslyćka
produkcja: Garmata Film Production, Ukrainian Film Agency, Hubert Bals Fund, Development of Ukraine
język: ukraiński, rosyjski

„Miłość i nienawiść nie potrzebuje słów” – tymi słowami opatrzył swój film Myrosław Słaboszpyckyj. Mamy do czynienia z czystym obrazem, bez żadnych dialogów, wyostrzającym percepcję i potęgującym emocje. Wszelkie motywacje, cele i pragnienia bohaterów ujawniane są za pośrednictwem zachowania, mimiki, gestu. Nastoletni Serhij przyjeżdża do nowej szkoły z internatem. Obowiązują tam plemienne zasady i narzucona hierarchia. Aby przetrwać, musi dołączyć do grupy sprawującej władzę i podporządkować się jej regułom. Jest to świat prymitywny, surowy, w którym nie ma miejsca na żadne pozytywne uczucia. Rządzi tu bezwzględne prawo siły i pragmatyzmu. Nawet miłość zostaje zdeformowana, stając się koszmarem prowadzącym do tragedii. 

Myrosław Słaboszpyckyj

Urodzony 17 października 1974 roku w Kijowie. Najbardziej znany ukraiński reżyser młodego pokolenia. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Pracował jako reporter kroniki kryminalnej, pisał scenariusze kinowe i telewizyjne. Pełnił funkcję wiceprezesa Towarzystwa Młodych Kinematografów Ukrainy. W 2000 roku został członkiem Ukraińskiej Akademii Filmowej. Z powodu konfliktu z Państwową Służbą Kinematografii wyjechał do Petersburga, gdzie pracował jako scenarzysta. Po powrocie do kraju zadebiutował krótkometrażowym filmem Koszmar. Przełom w karierze przyniósł mu film Plemię, który zdobył podczas Międzynarodowego Tygodnia Krytyki w Cannes trzy z czterech nagród, w tym Grand Prix.



Filmografia

2006 Koszmar / Жах / Nightmare

2009 Diagnoza / Діагноз / Diagnosis

2010 Głuchota / Глухота / Deafness

2012 Goodbye, Ukraino! / Україно, Goodbye! / Ukraine, Goodbye!

2014 Plemię / Плем'я / The Tribe

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!