repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 14 kwietnia 2016.

Zagubiony list

The Lost Letter / Пропала грамота

reż. Borys Iwczenko

czas: 79’
produkcja: Ukraina (ZSRR) 1972
obsada: Iwan Mykołajczuk, Wasyl Choroszko, Hałyna Dołhozwjaha, Fedir Stryhun
scenariusz: Iwan Dracz
zdjęcia: Witalij Zymoweć
montaż: Tamara Serdiuk
muzyka: Nina Matwijenko, Marija Mykołajczuk
produkcja: Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki
język: ukraiński, rosyjski

Film oparty na motywach powieści Nikołaja Gogola. Heroiczna, a zarazem komiczna opowieść o losach dwóch kozaków, Wasylia i Andrija, którzy przez hetmana są wysłani z wiadomością do carycy Katarzyny. Ich wspólna podróż obfituje w przygody z nutą mistycyzmu. Zabawne sploty akcji są pretekstem do opowiedzenia historii Kozaczyzny XVI i XVII wieku. Zamiarem reżysera było pokazanie jedności narodu, cechującego się naturalną siłą i wolą życia, która scala Ukraińców i daje nadzieję na lepszą przyszłość. Film został nakręcony w okresie cenzury i intensywnej rusyfikacji, dlatego ze względu na uwypuklanie znaczenia ukraińskiej kultury oraz gloryfikację Kozaków szybko został odesłany na półkę. Na ekrany powrócił dopiero po dziesięciu latach.

Borys Iwczenko

Urodzony 29 stycznia 1941 roku w Zaporożu. Ukraiński reżyser i aktor, syn reżysera Wiktora Iwczenki. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Przez ponad 30 lat pracował jako reżyser w Narodowym Studiu Filmowym im. O. Dowżenki. W tym czasie zrealizował wiele filmów, które od pokoleń widnieją na listach najlepszych dzieł w historii ukraińskiego kina. Jeden z głównych przedstawicieli fenomenu kina poetyckiego. W oczach aktorów i twórców pozostał niesamowicie skromnym, wrażliwym i introwertycznym człowiekiem, szanowanym w całym środowisku filmowym. Zmarł 28 czerwca 1990 roku w Kijowie, gdzie został pochowany na Cmentarzu Bajkowym.

Filmografia

1968 Annyczka / Анничка / Annychka

1971 Ołesia / Олеся / Olesya

1972 Zagubiony list / Пропалаграмота / The Lost Letter

1974 Maryna / Марина / Maryna

1990 Opowieść o Iwanie / Небилиці про Івана / Stories about Ivan

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!