repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 10 kwietnia 2016.

Wagricz i czarny kwadrat

Vahrich and the Black Square / Вагрiч та чорний квадрат

reż. Andrij Zahdańskyj

czas: 81’
produkcja: Ukraina, USA 2015
obsada: Witalij Komar, Ihor Makarow,Oleksandr Henis, Eduard Limonow, Witalij Pacjukow, Iryna Bachczanian
scenariusz: Andrij Zahdańskyj
zdjęcia: Wołodymyr Hujewskyj, Andrij Zahdańskyj
montaż: Andrij Zahdańskyj
producent: Hennadij Kofman, Olga Bezchmelnycina, Andrij Zahdańskyj
produkcja: AZ Films LLC & MaGiKa Film
język: ukraiński, rosyjski

Dokument poświęcony jednej z najbardziej wyrazistych postaci z kręgu radzieckiej emigracji w USA – Wagricza Bachczaniana. W filmie wykorzystano obrazy, aforyzmy, rysunki i kolaże artysty, odtwarzając charakterystyczny dla niego absurdalny, surrealistyczny świat. W świecie tym kryje się pewna zagadka. Zagadka czarnego kwadratu. Do królestwa Bachczaniana wprowadzają nas jego przyjaciele i rodzina, opowiadający raz komiczne, innym razem smutne anegdoty z życia twórcy – radzieckiego mistrza o nieradzieckiej duszy, konceptualisty, który był jednym z pierwszych przedstawicieli charkowskiego konstruktywizmu i awangardy, człowieka wolnego, który mimo że zaadaptował się w nowym świecie, pozostał sobą. Andrij Zahdańskyj stawia filmowy pomnik na cześć wolnej twórczości, łamania konwenansów, niecodziennych rozwiązań. Po obejrzeniu jego filmu jasny stanie się fakt, że to nie monument przedstawiający Lenina powinien stać na placu Wolności w Charkowie.



Andrij Zahdańskyj

Ukraiński reżyser, dokumentalista, niezależny producent. Urodzony 9 marca 1956 roku w Kijowie. Ukończył instytut sztuk teatralnych na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Przez długi czas pracował przy realizacji popularnonaukowych filmów, następnie, w latach 1988-1992, jako reżyser w niezależnym studium filmowym Czetwer. Zadebiutował filmem Tłumaczenia snów, dzięki któremu zdobył dużą popularność w kraju i za granicą. Jego pracę dostrzeżono także w USA, gdzie zdobył miano reżysera ciekawego i kontrowersyjnego. Od 1992 roku tworzy i mieszka w Stanach Zjednoczonych.



Filmografia

1990 Tłumaczenia snów / Тлумачення сновидів / Interpretation of Dreams

2007 Pomarańczowa zima / Оранжева зима / Orange Winter

2010 Mój ojciec Jewhen / Мій батько Євген / My Father Evgeni

2013 Chodniki Paryża / Тротуари Парижа / Trottoirs de Paris

2015 Wagricz i czarny kwadrat / Вагрiч та чорний квадрат / Vahrich and the Black Square (doc.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!