repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 7 kwietnia 2016.

Zielona kurtka

Green Jacket / Зелена кофта

reż. Wołodymyr Tychyj

czas: 100’
produkcja: Ukraina 2013
obsada: Oleksandra Pet’ko, Jurij Odynokyj, Borys Hawrylenko
nagrody: MFF w Odessie 2014 – najlepszy pełnometrażowy film ukraiński
scenariusz: Wołodymyr Tychyj
zdjęcia: Serhij Stecenko
producent: Denys Iwanow, Ihor Sawyczenko, Wołodymyr Tychyj
produkcja: ArtHouse Traffick
język: ukraiński

Thriller psychologiczny. Był ubrany w zieloną kurtkę – tak nastoletnia Olja opisuje siedmioletniego brata, który przez chwilę jej nieuwagi znika z podwórka w niewyjaśnionych okolicznościach. Miesiące poszukiwań nie przynoszą żadnych rezultatów, policja zamyka śledztwo. Targana poczuciem winy Olja postanawia rozwiązać na własną rękę zagadkę zniknięcia brata. Bliscy dziewczyny reagują na zaginięcie chłopca w niecodzienny sposób. Matka histeryczka zaczyna nadużywać środków na uspokojenie, ojciec mający nową rodzinę pozostaje obojętny wobec wydarzeń, a przyjeżdżający z prowincji dziadek cieszy się, że może zająć wolne łóżko chłopca. Największe zaangażowanie w sprawę wykazuje nierozumiana i osamotniona w swoim dążeniu Olja. Brudne osiedla Kijowa, trzęsący się kadr, muzyka w słuchawkach głównej bohaterki. Paradokumentalna forma filmu odzwierciedla codzienność mieszkańców Ukrainy.

Wołodymyr Tychyj

Ukraiński producent, reżyser i scenarzysta urodzony 25 lutego 1970 roku w Czerwonogrodzie. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Pracował w różnych studiach telewizji państwowej (1+1, Danaprys-film) jako reżyser reklam, seriali i programów telewizyjnych. Zasłynął w latach 90. filmem krótkometrażowym Rusalońka, który zdobył wiele nagród na festiwalach międzynarodowych, m.in. Grand Prix na MFF Alternative (Rumunia) czy MFFK Berlin. Tychyj wyreżyserował dokument opisujący rewolucję na Majdanie Babylon'13, dzięki któremu jest jednym z najbardziej znanych ukraińskich twórców filmowych. Członek Ukraińskiej Akademii Filmowej.

Filmografia

2011 Frajerzy. Arabeska / Мудакию. Арабески / Asshole. Arabesque

2010 Ukraino. Goodbye! / Україно, Goodbye! / Ukraine.Goodbye!

2013 Zielona kurtka / Зелена кофта / Green Jacket

2013 Babylon'13 / Вавилон'13 / Babylon'13 (doc.)

2015 Nasza Nadija / Наша Надія / Our Nadia

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!