repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 27 września 2014.

Co wiesz o Elly?

Social Art: Co wiesz o Elly?

reż. Asghar Farhadi

czas: 119’
produkcja: Iran 2009
obsada: Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti

Zanim powstało „Rozstanie”, mówiło się, że pewien zdolny irański reżyser Asgar Farhadi zrealizował wyborny thrilller – właśnie ten film. Weekend nad morzem i tajemnicze zaginięcie dziewczyny przypomina fabułę „Przygody” Antonioniego. Ale tu chodzi o prawdziwe zdarzenie. Kto utonął? Co tak naprawdę stało się z Elly?

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.

Wybrana filmografia

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!