repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 27 września 2014.

Greenberg

Social Art: Greenberg

reż. Noah Baumbach

czas: 107’
produkcja: USA 2010
obsada: Ben Stiller, Greta Gerwig, Jennifer Jason Leigh

Przed „Frances Ha” Noah Baumbach zrobił „Greenberga”. Dziwaczny ni to romans, ni komedia o depresji opowiada o tym samym świecie zagubionych młodych ludzi. Ben Stiller chodzi w dresie bez celu z wyrazem potwornej udręki, a przygląda mu się Greta Gerwig, piękna, zamknięta w sobie i trochę pokraczna. Para jak z samowara snuje się po przedmieściach w słonecznych okularach. Że nie ma bardziej przygnębiającej scenerii niż willa z basenem w Los Angeles, wiemy już z „Absolwenta”.

Noah Baumbach

Urodził się w 1969 roku w Nowym Jorku w rodzinie pisarzy. Choć debiutował „gadanym” filmem o świeżo upieczonych absolwentach – Kicking and Screaming, wyspecjalizował się w komediodramatach z życia intelektualistów i artystów, takich jak wielokrotnie nagradzana, na poły autobiograficzna Walka żywiołów. Pasjonują go problemy rodzinne, o tym opowiada jego film Margot jedzie na ślub, gdzie – podobnie jak w Imprezie za imprezą – cała historia rozgrywa się podczas jednego kulminacyjnego dnia. Jako scenarzysta udanie współpracował z Wesem Andersonem, czego efektem była kultowa komedia Podwodne życie ze Stevem Zissou i ekranowa adaptacja prozy Roalda Dahla, Fantastyczny Pan Lis. W życiu prywatnym jest mężem Jennifer Jason Leigh, która jest też współautorką historii oraz producentką filmu Greenberg.

Wybrana filmografia

1995 Kicking and Screaming

1995 Impreza za imprezą / Highball

1997 Zazdrośnik / Mr. Jealousy

2005 Walka żywiołów / The Squid and the Whale

2007 Margot jedzie na ślub / Margot at the Wedding

2010 Greenberg

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!