repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 4 października 2013.

Coś z Alicji

Něco z Alenky

reż. Jan Švankmajer

czas: 86’
produkcja: Szwajcaria, Wielka Brytania, Czechosłowacja, RFN 1988
obsada: Kristýna Kohoutova

Jedna z najoryginalniejszych ekranizacji powieści Lewisa Carrolla Alicja w Krainie Czarów autorstwa mistrza filmowego surrealizmu. Utrzymana w poetyce snu historia małej Alicji (grana przez młodą Kristýnę Kohoutovą, jedyną aktorkę w obsadzie), która wkracza w świat dziwnych stworzeń i zwierząt. Dziewczynka nieustannie kwestionuje logikę wszystkiego, z czym się spotyka w tajemniczej krainie. Swobodne, bardzo autorskie spojrzenie na książkę Lewisa Carrolla jest dziełem, zwanego "alchemikiem surrealizmu", czeskiego reżysera Jana Švankmajera, którego twórczością inspirowali się m.in. Tim Burton, Terry Gilliam czy bracia Quay.

Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests

1966 Męczennicy miłości / Mučedníci lásky / Martyrs of Love

1968 Oratorium dla Pragi / Oratorio for Prague (dok., kr.m.)

2001 Nocne rozmowy z matką / Noční hovory s matkou / Late Night Talks with Mother (dok.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!